Elazığ'da 6 yıl içerisinde 54 bin 768 tüketici şikayeti karara bağlanırken, bunlardan 51 bin 312'si tüketici lehine, 3 bin 259'u ise tüketici aleyhine sonuçlandı. Tüketicinin en çok internetten alışveriş ve Çin malı cep telefonundan şikayetçi olduğu bildirildi.
Elazığ Tüketici Hakem Heyetine 6 yıl içerisinde, 56 bin 412 tüketici şikayeti geldi. Karara bağlanan 54 bin 768 şikayetten, 51 bin 312'si tüketici lehine, 3 bin 259'u ise aleyhine sonuçlandı. 6 yıl içerisinde en yüksek şikayet başvurusu bankalardan alınan dosya masraflarının geri verilmesinden dolayı 19 bin 654 ile 2014 yılında oldu. Vatandaşların bilinçlenmesiyle birlikte şikayet oranı 2016 yılında 4 bin 79'a kadar düştü. En çok tüketici başvurusunun internet ortamından yapılan alışveriş ve cep telefonu üzerine olduğunu belirten Elazığ Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Bilal Öztürk, bu sene içerisinde bin 845 şikayet aldıklarını ve bunlardan bin 473'ünün tüketici lehine ve 652'sininde aleyhine olduğunu söyledi.
Elazığ Tüketici Hakem Heyeti olarak 2012 yılından buyana hizmet verdiklerini aktaran Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Bilal Öztürk, "2012 yılından buyana kurumumuza toplamda 56 bin 412 başvuru yapılmış. Bunlardan 54 bin 768'i ilgili karar çıkmış bunlardan 51 bin 312'si tüketici lehine, 3 bin 259'uda tüketici aleyhine olmuştur. Hakem heyeti 6 kişiden oluşuyor. Vatandaşlarımız danışma birimi olmak üzere e-devlet ve mail yolu ile başvurulabilir. Vatandaş bize müracaat ettikten sonra, şikayet ettiği kuruluşa, esnafa ya da mağazaya konu ile ilgili savunmalarını yapmak üzere bir yazı göndeririz. Bu yazıya cevap verme süresi 30 gündür. Tebligat süresi ile birlikte 45 gündür. Firmadan savunma geldikten sonra vatandaş ürünüyle beraber heyete geliyor. Heyete gelen vatandaş, dilekçesinde bahsettiği konuları heyete anlatıyor. Uzman arkadaşlarımız konuyu çözebiliyorsa konu ile ilgili kararımızı veriyoruz. Çözülmez ise bilir kişilerimize gönderiyoruz ve gelen rapora göre kararı veriyoruz" dedi.
Tüketici bilinçlendi
2013 yılından sonra hakem heyetine müracaatların arttığını vurgulayan Öztürk, "Bankalarımızın tüketicilerden aldığı dosya masraflarının yasal olmadığı ortaya çıkınca ve bununda tüketici hakem heyetine müracaatla geri alındığı anlaşılınca tüketici bize geldi. 2013'te 17 bin olan başvuru sayısı 2014'e 19 bin 654'e çıktı. Daha sonra bankalar bu doya masraflarını tüketicilerden almamaya başlayınca müracaat sayısı da haliyle düştü. 2015'te 9 bin 107'ye, 2016'da ise 4 bin 79'a kadar düştü. 2017 yılı bugün itibariyle ise bin 845 başvuru sayı var. Bu demek oluyor ki tüketici bilinçlendi. Artık kendi yasal hakkını takip ettiği için problem çıkmayan işlem yapmaya başladı" diye konuştu.
"Genelde Çin malı telefonlar sıkıntı çıkarıyor"
Genelde elektronik aletler ve cep telefonuyla ilgili müracaatların geldiğini ifade eden Öztürk, "Bu da genelde Çin malı telefonlardır. Biz heyetler olarak tüketicileri kaliteli ürün kullanmaya, üreticileri de kaliteli ürün üretmeye sevk etmeye çalışıyoruz. Ürünler ithal edilirken kaliteli ürünlerin ithalinin yapılmasına katkı sunacağımızı düşünüyorum. Türkiye'de 40 milyona yakın kredi kartı kullanıcısı var. Bunlardan 30 milyonu internet üzerinden alışveriş yapıyor. Bize başvuruların çoğunluğu internetten alışveriş yapanlarla ilgili de oluyor. Vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Kesinlikle televizyon reklamlarına bakarak ürün almamalarını tavsiye diyoruz. Bu konuda da Gümrük Ve Ticaret Bakanlığımızın güven damgası diye bir çalışması bitmek üzere. Bittikten sonra vatandaşlarımız güven damgası olan alışveriş sitelerinden ürün alırlarsa bu şikayetler minimum seviyeye inecek" şeklinde konuştu.
İHA