Nesiller Genetik tümör profilleme testleriyle, onkoloji uzmanlarına kanserin oluşma nedenine yönelik genetik veriler sunarak tedavi planlama sürecine destek oluyor. Dr. Gülay Özgön, kanser tanısının hemen ardından yapılacak tümör profilleme testi ile öğrenilecek tek bir mutasyonun bile onkoloğun tedaviye olan tüm bakış açısını değiştirebileceğine dikkat çekti.
Dr. Gülay Özgön, kanser tanısı almış hastaların mutasyonlarının incelenmesi ile tedavi sürecinin nasıl hazırlanması gerektiği hakkında ayrıntılı bir yol haritası çizilebileceğini belirtti. Özgön, “Hekimlerimize kanser tanısının hemen ardından tümör profilleme testi talep etmelerini öneriyoruz. Tümörü tanıyıp, hangi özellik ve değişikliklere sahip olduğunu bilip tedavinin bu bilgiler doğrultusunda planlanması sonuçları değiştirebiliyor. Profilleme ile öğrenilecek tek bir mutasyon bile onkoloğun tüm bakış açısını değiştirmesini sağlayabiliyor” dedi.
Yapay zekâ destekli analiz süreci
Nesiller Genetik tümör profilleme testlerinde, Illumina tabanlı Yeni Nesil Dizileme (Next Generation Sequencing – NGS) yöntemi kullanarak Roche ve Illumina testlerinden yararlanılıyor. Raporlama, yapay zekâ ile programlanmış olan analiz süreçleri sonucu oluşturuluyor. Bu analiz süreçleri ile hastanın mutasyonuna özgü akıllı ilaçlar ve immunoterapiye uygunluk kararı veriliyor. Nesiller Genetik çatısı altındaki görev alan patoloji ve genetik uzmanları, moleküler biyologlarla birlikte tedavi olasılıkları ile ilgili değerlendirmelerini oluşturuyorlar.
Ailedeki kanser hikayesine dikkat!
Özgön son olarak, “Birey, eğer kansere yatkın bir genetik yapıya sahip ise doktor kontrollerini düzenli bir şekilde ayarlayarak, erken tanı ile hayatını kurtarabilir” dedi. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)