Türk Doktordan Dünyaya Büyük Çalım

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Penbegül, dünyadaki en küçük tünelden böbrek ameliyatı yapmayı başardı.

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Penbegül, dünyadaki en küçük tünelden böbrek ameliyatı yapmayı başardı. Doç. Dr. Penbegül, bu ameliyatı yaparken var olan bir kateteri kullanarak dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Diyarbakır'da görev yapan Doç. Dr. Necmettin Penbegül, 2013 yılında yaklaşık 1 yaşında olan bir çocuğun böbrek ameliyatına girdi. Burada lazerle kapalı yöntemle ameliyat yapmayı planlayan Doç. Dr. Penbegül, halihazırda bulunan tünelin 1 santimetre genişliğinde olduğunu ve bunun da çocukta kanamaya yol açabileceği düşüncesiyle damaryolu açmada kullanılan aparatı tünel yaparak böbrek ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Bu tarihten sonra hazırladığı makaleyi dünya tıp tarihine sunan Doç. Dr. Penbegül, bu şekildeki ameliyatı dünyada ilk kullanan doktor olarak tıp tarihine geçerken, cihaza verdiği isimle tıp tarihinde ismini ölümsüzleştirdi.

Var olan tünel çocuklarda kanamaya neden olabiliyor

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Memorial Diyarbakır Hastanesinde görevli Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Penbegül, idrar yollarında taş hastalığının Türkiye'de yaygın olarak görüldüğünü söyledi. İdrar yolları içinde en sık taş görülen organlardan birinin böbrekler olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Penbegül, "Böbrek taşlarının ameliyatında ilk dönemlerde açık ameliyat uygulanırken şimdilerde hemen hemen tüm hastalara kapalı yöntemle ameliyatlar uygulanmaktadır. Kapalı yöntemler arasında en sık kullanılan yöntem ise bizim tıbbi olarak "Perkütan Nefrolitotripsi" ameliyatı dediğimiz yöntemdir. Bu yöntemde hastanın sırtındaki ciltten böbrekteki taşa doğru medikal malzemeler kullanılarak bir tünel içinden kullanılan kameralı aletler ile taşlar kırılarak çıkarılmaktadır. Ameliyat için oluşturulan tünelin standart genişliği 1 santimetre civarındadır. Yetişkin hastalarda bu genişlikteki bir tünelden ameliyat yapmak sıklıkla problem olmaz iken, çocuk hastalarda bu genişlikteki bir tünelden yapılan ameliyattan dolayı böbrekten kanama oluşma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle son zamanlarda özellikle çocuk hastalarda daha ince tünellerden böbrek taşı ameliyatının yapılması gündeme gelmiştir. Özellikle teknolojinin desteği sayesinde şimdilerde çocuk hastalarda 0,4 santimetre genişliğindeki tünelden de bu ameliyat yapılabilir hale gelmiştir. Bu tünel genişliğine uygun kameralı aletler sayesinde böbrek taşı ameliyatı daha az kanama düzeyi ve daha konforlu bir ameliyat süreci ile yapılabilmektedir" dedi.

Cihaza uygun tüneli keşfederek dünya tarihine girdi

Nadiren de olsa 2 yaşının altındaki küçük çocuklarda böbrek taşının oluşabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Penbegül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çok küçük çocuklarda; daha da ince tünelden ameliyatın yapılıp yapılamayacağı gündeme gelmiş ve bu amaçla Microperc isimli bir cihaz geliştirilmiştir. Microperc cihazı bir iğne kalınlığındadır ve içerisinde kamera ve taş kırmada kullanılan lazer kablosunu barındıran bir cihazdır. Böbrek taşı ameliyatı esnasında bu cihazın böbrekteki taşa ulaşımı kolaylaştıracak tüneli sağlayan bir medikal malzeme yoktu. Tam da bu noktada bu cihazın çocuklarda kullanımını kolaylaştırmak için bizde Microsheath diye adlandırdığımız bir medikal malzeme ile mikro tünel oluşumunu sağladık. Mikro tünelin yalnızca 0,2 cm genişliğindedir. Bu tünelin içerisinden geçebilen Microperc cihazı ile çok küçük çocuklarda çok daha konforlu ve problemsiz böbrek taşı ameliyatı yapılabilmektedir. Yaklaşık 4 yıldır bu tanımladığımız malzemeyi ve yöntemi yüzlerce çocuk hastamızda başarıyla kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. Microperc cihazı literatüre kazandıran bilim adamları bu tanımladığımız yöntem ile ilgili takdirlerini belirtmişlerdir. Bu yöntem ya da bu teknik böbrek taşı ameliyatında kullanılan en ince tünel yöntemidir. Bu inceliği sayesinde hem ameliyata bağlı kanama riski ciddi derecede azalmakta hem de ameliyattan sonra hiç ameliyat izi olmadan hastamızın ameliyat sonrası süreci daha konforlu olmaktadır. Bu tekniği tanımlamada kullandığımız medikal malzeme; normalde hastalarda damar yolu açmak için kullanılan bir malzemedir. Bu malzemede basit bir düzenleme yaparak çocuklarda böbrek taşı ameliyatında kullanılabilir hale getirdik. Ameliyatta kullandığımız bu malzeme sayesinde ameliyat maliyetinde de bir azalma sağlandı. İlaveten biz bu malzemeyi çocuk hastalarımızın 7 farklı ürolojik ameliyatında da kullanıyoruz. Bu malzeme için özetle çapta en küçük fonksiyonda en büyük tabirini kullansak galiba yerinde olacaktır."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?