Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Turan Yazgan Anıldı

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 4. yılında Ankara'da düzenlenen programla anıldı.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 4. yılında Ankara'da düzenlenen programla anıldı.

Türk Ocakları Ankara Şubesi ile Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu'nun birlikte düzenlediği "Vefatının 4. Yılında Prof. Dr. Turan Yazgan Anısına Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Cumhuriyetleri" adlı panel, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Türkan Hacaloğlu, "Bazı insanları anlatmak zordur. Kendilerini öne çıkarmazlar. İmkân ve fırsatları varken şahsî hırs peşinde koşmazlar; servet saman edinmezler. Nefisleri için değil, fikirleri, davaları için yaşarlar. İmkân ve fırsatlar peşinde koşmazlar, idealleri için imkân ve fırsat yaratırlar. Bunların nefisleri değil, gönülleri zengindir. Üzerinde oturduğumuz coğrafyayı vatan yapanlar, böylesine fikir ve dava sahibi insanlardır. Biz onlara alperen diyoruz. Türk milletine vatan kazandıran alperenler, Orta Asya'dan, ata yurdundan gelmişlerdi. Günümüzde alperenlerimizin torunları, atalarının yurduna, bu sefer vatan kazanmak için değil, Türklük şuurunu diriltmek için sefere çıktılar. Çağdaş alperenlerimizin başında hiç şüphesiz Turan Yazgan geliyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türk illerine sefere çıkmıştır. Ata yurtlarına ilim ateşiyle girmek gerektiğine inanıyordu. Öyle de yaptı. Hiç tereddüt etmeden yola düştü. Bütün istediği, içinde alev gibi yanan Türklük ateşini ata yurdundaki millettaşlarına taşımak için sefere çıktı" dedi.

"Turan Hoca, ismi ile müsemma bir Türk aydını idi" diyen Hacaloğlu şöyle devam etti:

"Ömrünü Türk birliğinin gerçekleşmesine hasretmişti. Onun için Turan ülküsü nazlı bir gelin değil, ocağında Türklük sevdasının yandığı ulu bir otağdı. Emeline erişmek için çıkarcı destekçilerden medet ummadı. Arkasında devlet yoktu, çantasında himmet yoktu, cebinde de zimmet yoktu. Kimsesiz değildi, fakat kimisi de çoğu zaman destek görmediği gibi köstek olanları çoktu. Ne olursa olsun Turan Hoca'nın yaktığı ateş, birçokları görmek istemese dahi Turan semalarının altında Kutup Yıldızı gibi parlamaktadır. Bize düşen bu ateşi harlatmaktır. O zaman Turan Hoca'nın ruhu ebediyen huzur içinde uyuyacaktır. Çağımızın alpereni Turan Yazgan, Türklük için yaşadı, Türklük için öldü. Mustafa Kemal Atatürk "Milletin efendisi, ona hizmet edendir" der. Aziz milletimiz kendisine hizmet edeni hiçbir zaman unutmamıştır, Turan Yazgan'ı da unutmayacaktır."

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Turan Yazgan'ın kurucusu olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının hazırlamış olduğu Turan Yazgan'ın hayatını konu alan kısa belgesel izletildi. Gençlik yıllarından ölümüne kadar yaptığı işleri, Türk dünyasına olan hizmetlerini içeren belgesel salondaki dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Belgeselin ardından etkinliğin panel kısmına geçildi. Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu'nun yönettiği panelde, A. Yağmur Tunalı, Prof. Dr. Konuralp Ercilasun ve Doç. Dr. Tümen Somuncuoğlu Turan Yazgan ile ilgili hatıralarını anlattılar.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları