Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve TEB Merkez heyeti, Aydın Eczacı Odası üyeleriyle bir araya geldi.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, TEB Merkez heyeti üyeleriyle birlikte Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti. TEB Merkez heyeti Aydınlı meslektaşları ile buluşarak ülkedeki güncel sağlık ve ilaç politikaları ile bunun halk ve eczacılar üzerindeki yansımaları ile Türk Eczacıları Birliği ve Aydın Eczacı Odası'nın halk sağlığı ve eczacılık alanında yaptığı çalışmalar konusunda paylaşımlarda bulundu.
Toplantı Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan ve Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak'ın açılış konuşmaları ve TEB Genel Sekreteri Arman Üney'in ayrıntılı sunumuyla başladı. Sonrasında soru cevap bölümüne geçilerek Aydınlı eczacılar tarafından yöneltilen sorular muhatapları tarafından ayrıntılı olarak cevaplandı ve üzerinde tartışıldı.
Toplantıda gündeme gelen konular arasında internet, televizyon veya farklı kanallar kullanılarak gıda takviyesi veya bitkisel ürün adı altında satılan, nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan, içinde ne olduğu tam olarak bilinmeyen ve bu nedenle güvensiz ürün kategorisinde olup halkın sağlığını tehdit eden ürünler konusu önemli yer tuttu. Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun da bu konuda hassas olduğu, yapılan yasal düzenlemelerle cezai yaptırımların uygulandığı, son bir yıl içerisinde beş binin üzerinde halkı yanıltıcı şekilde ürün satışı yapan internet sitesinin kapatılmasına rağmen farklı isimlerle yeniden açıldığı, verilen para cezalarına rağmen istenilen caydırıcı sonuçların alınabilmesi için cezaların artırılması gerektiği kaydedildi.
Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda takviyesi veya bitkisel ürün adı altında satılan yüzlerce üründe ilaç etken maddesi, sağlık için tehlikeli içerik ve sahte ürünleri tespit ederek kamuoyuna açıklamasına rağmen halk sağlığını tehdit eden bu durumların önüne geçilemediği de değerlendirilerek, adı ister gıda takviyesi, ister bitkisel ürün olsun ilaç formunda olan veya ilaç niyetine alınan her ürünün sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ve piyasa kontrollerinin yapılması gerektiği hususları değerlendirildi. Piyasa denetimleri noktasında Türk Eczacıları Birliği bünyesinde bulunan Novagenix Bio-Analitik Arge Merkezi laboratuvarlarının da katkı sunabileceği ifade edildi.
Toplantıda gündeme getirilen bir diğer önemli husus ise, eczacılara aldıkları akademik eğitim, bilgi birikimi ve donanım ile halk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde daha fazla rol verilmesinin gerektiği oldu. Bu amaçla Türk Eczacıları Birliği'nin Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak bir proje üzerinde çalıştığı, meslek içi eğitimlerle sürekli mesleki gelişimin öneminin farkında olan eczacıların bu konuda kendilerine verilecek her türlü role hazır oldukları ifade edildi.
Eczacıların güncel mesleki sorunlarının da ayrıntılı olarak tartışıldığı toplantı yaklaşık dört saat sürdü.
İHA