Ineva, Türkiye'nin sanayi çamurundan elektrik enerjisi üreten en büyük tesisini kuruyor. Gaziantep OSB ile yapılan anlaşma sonucunda arıtma çamurlarını enerjiye dönüştürecek yatırıma start verildi.
Çevreye zarar veren ve bertaraf edilmesi gereken atıkları, kendi teknolojisinde değerli bir enerji kaynağı olarak kullanan Ineva, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi - Evsel ve Endüstriyel Arıtma Çamuru Bertaraf Enerji Üretim Projesi ihalesini kazandı. 2018 yılı içerisinde 4 adet makine kurulumunu tamamlamayı planlayan Ineva, bu sayede günde 240 ton çamuru termal işlemden geçirerek bertaraf edecek. Kurulan tesiste buhar enerjisinden yenilenebilir enerji kapsamında saatte 2,5 MW elektrik de üretilecek.
Teknolojisi Türk mühendisler tarafından geliştirilen Ineva, akışkan yataklı yakma teknolojisiyle çamurdan enerji üreterek atığa değer katan teknoloji çözümleri ürettiğini ifade eden Ineva Çevre Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Onur Taş, "Bu alanda özellikle organize sanayi bölgeleri ile belediyelerin çözüm ortağı olarak öne çıkıyor. Termal bertaraf ve enerji geri kazanım sistemi tasarımlarının Ar-Ge çalışmaları ile geliştirildiğini vurgulayarak "çevreye adanmış uzmanlık" vizyonuyla çalışıyoruz. Arıtma çamurlarının bertarafı çağımızın en büyük sorunlarından biridir. 2008-2009 yılları arasında TÜBİTAK ile yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiğimiz ve kurutma prosesine gerek kalmadan uyguladığımız sistem, yüzde 100 yerli sermaye ile devreye alınan ilk termal bertaraf projesi olma özelliğini taşıyor. Arıtma tesisi çamurunun bertaraf edilmesi için kullandığımız sistem sayesinde, ön işlem yapmadan arıtma tesisi çamurunun yüksek verimlilikle termal bertarafını gerçekleştiriyoruz. İSU'dan (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Su İşleri) sonra şimdi de Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri'nden çıkan çamuru elektrik enerjisine dönüştüreceğiz. Bizim kuracağımız tesisler sayesinde GAOSB, çamuru kurutma işlemine gerek kalmadan yakarak bertaraf ederken aynı zamanda elektrik enerjisi elde edecek" dedi.
Gaziantep'e yapacakları Evsel ve Endüstriyel Arıtma Çamuru Bertaraf Enerji Üretim Projesi tesislerinde çamurlar yakılırken ortaya çıkan buhardan yılda yaklaşık 9,5 milyon liralık elektrik enerjisi satış geliri elde edeceklerini belirten Taş, "Son 3 yılda 6 tesisin kurulumunu gerçekleştirdik. Kurulan ilk tesisimizden bu yana toplam 160 bin ton çamur bertaraf ettik. Hedefimiz bir ham madde ve enerji kaynağı olarak arıtma çamurunun Türkiye koşullarına uygun yararlı kullanım alternatiflerinin belirlenerek ekonomiye kazandırılması konusunda Ineva olarak teknolojimizin kullanımını yaygınlaştırmaya devam etmek. Coşkunöz Holding bünyesinde faaliyet gösteren firmamız, çevre sorununa yenilikçi çözümler üretirken "temiz enerji" ürettiği tesislerin sayısını yurt içinde ve yurt dışında hızla arttırarak atık bertaraf teknolojileri konusunda en çok tercih edilen kuruluş olmayı hedefliyor" diye konuştu.
İHA