Türk Tabipler Birliği ‘okullar Nasıl Açılmalı’ Tutum Belgesini Açıkladı 

Türk Tabipler Birliği Okulların Nasıl Açılması gerektiği konusunda bir Tutum Belgesi yayınladı. İşte O kriterler Okulların açılması için kriterler: Okulların kapatılması, diğer tüm ortamlar ve sektörler kapandıktan sonra düşünülmelidir....

Türk Tabipler Birliği Okulların Nasıl Açılması gerektiği konusunda bir Tutum Belgesi yayınladı.

İşte O kriterler

Okulların açılması için kriterler:

  • Okulların kapatılması, diğer tüm ortamlar ve sektörler kapandıktan sonra düşünülmelidir. Okul öncesi ve ilkokullar her yerden önce açılmalı ve açık tutulmalıdır.
  • Okullar içinde açılma sırası okul öncesi, ilkokullar, ortaokullar ve liseler sırasıyla olmalıdır.
  • Öğretmenler içinde yalnızca özel eğitim ve rehabilitasyon alanında çalışan öğretmenler, diğer sektör çalışanlarına göre daha yüksek risk altındadır. Bu öğretmenlerin aşılamaları acilen ve öncelikli olarak tamamlanmalıdır. Diğer öğretmen gruplarının COVID-19 riski toplumdaki diğer yetişkinler ile aynıdır.
  • Ülkemizde ilkokul öğretmenlerinin yaklaşık %90’ı en az bir doz Biontech aşısı olmuşlardır. Bu aşı, tek dozda dahi, enfeksiyondan yaklaşık %70 oranında koruma sağlamaktadır. Öğretmenlerimiz, güvenli bir şekilde ve gönül rahatlığı ile özlemle bekledikleri öğrencilerine kavuşabilirler.

Açılan okullarda uygulanması gereken önlemler:

  • COVID-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün yüzeylerden bulaşması salgının yayılmasında etkili değildir.  Çocukların ve öğretmenlerin ellerini su ve sabunla yıkaması, okulun normal şekilde rutin temizliğinin yapılması bulaşmayı önlemek için yeterlidir.
  • Tüm yetişkinlerin bina içinde sürekli olarak maske takması, kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması en önemli önlemlerdir.
  • Sınıflar, öğretmenler odası ve idari odalar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Derslerde 20 dakikada bir 2-3 dakika, teneffüste ise sürekli olarak pencere ve kapıların açılması ile havalandırma sağlanmalıdır. Pencereleri açılmayan sınıflar kesinlikle derslik olarak kullanılmamalıdır.
  • Yemekler açık havada veya hava uygun değilse içeride oturarak sessiz ve 1.5m mesafe korunarak yenilmelidir.
  • Temaslı ya da hastalık belirtisi olan çocuk, öğretmen ve idareciler kesinlikle okula gelmemelidir.  Bu nedenle okul girişinde HES kodu takibi yapılması çok önemlidir. Okullar sadece çocukların değil, anne babalarının da HES kodunu takip etmelidir.
  • Çocuklar toplumda vaka görülme sıklığına göre bina içinde maske takmalıdır. Vaka sayıları azaldığında okul öncesi dönemden başlayarak çocuklarda maske uygulaması sonlandırılmalıdır.
  • Sınıfların birbirine karışmaması sağlanmalı ve sınıf mevcutları okul öncesi dönem, ilkokullar ve ortaokullarda 25’in, liselerde ise 20’nin altında tutulmalıdır.
  • Öğretmen aşılamaları tamamlandığında ve vaka sayıları düştüğünde sınıf mevcutlarındaki sınırlama kaldırılabilir ya da gevşetilebilir.
  • Bu önlemlerde aksaklık olmaması için okullar Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonuyla düzenli olarak denetlenmelidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Şanlıurfa’da Hastane Acil Servisine Silahlı Baskın!
20 Bin Öğretmen Ataması Tercih Sonuçları
20 Bin Öğretmen Atamasında Mülakat Tartışması Sürüyor
Milli Sporculardan Beden Eğitimine Atanacak Sözleşme Öğretmen Duyurusu
Eğitim Sen’den Bakan Yusuf Tekin’e İ̇stifa Çağrısı