Tekirdağ'da tarihin birçok dönemine tanıklık eden eski evler, "Miras Atölyesi" projesi kapsamında geleceğe taşınacak.
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı, Uçmakdere, Gaziköy, Tepeköy, Güzelköy ve Eriklice Mahallelerini kapsayan "Miras Atölyesi II" projesinin tanıtımı, Uçmakdere Mahallesinde yapıldı. Kahvaltılı tanıtım toplantısına, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Kahvaltıdan sonra Uçmakdere'de bulunan yıkıntı haldeki evlerde incelemeler yapıldı.
"Kırsal turizmin merkezi olacak"
İncelemeler sırasında Uçmakdere köyünün çok önemli köylerden bir tanesi olduğunu ifade eden Başkan Kadir Albayrak, "Uçmakdere bizim için çok değerli bir köy. Kırsal turizmin merkezi olacak. Aynı zamanda bunun yanında Gaziköy var. Gaziköy'de 47 burada 52 tescilli ev bunların hepsi projenin sonunda eski doğal haline çevirmek. Ondan sonra burası tamamen kırsal turizm ve iç turizm olarak yerli, yabancı turizme açmak. Ana hedefimiz bunu buranın yaşayan insanlarıyla birlikte yapmak. Bu proje Miras Atölyesi 1 Tekirdağ'daki, Miras Atölyesi 2 Şarköy'deki yani Şarköy derken buradaki köylerde uygulayacağız. Bu konuda da birincilik ödülü aldık" dedi.
"Ustalar yetişecek"
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin ise "Uçmakdere'deki ana amacımız buradaki kentsel alanı içerisindeki bu 52 yapıyı gelecek nesillere geçmişten geldiği gibi aktarabilmek. Bizim mahallerimiz arasında bizim gözbebeğimiz Uçmakdere Mahallesi. Bu evleri Büyükşehir Belediyesi eliyle kuracağımız atölye marifetiyle onarmayı düşünüyoruz. Bunun içinde köyde 3 tane ev kamulaştırıyoruz. Bunun bir tanesini kültür merkezi olarak hayata geçireceğiz. Hem köylünün kullanabileceği hem de gelen halkın yöresel el sanatlarının sergilendiği, ipek böcekçiliğinin temsilen yapıldığı, dokumaların yapıldığı. Burada bir ahşap atölyesi kurulacak. Bu ahşap atölyesi kurulacak bunu atölye marifetiyle onaracağız. Ahşap atölyesinde ahşap evlerde yaşam kültürü, ahşap evlerin nasıl kullanılacağı, ahşap ustası yetiştirilmesi, çünkü bu konuda da çok zayıfız. Üniversite ile halk eğitim merkezi ile ve odalarla iş birliği yaparak, usta yetiştirmek de bu atölyenin amaçları içerisindedir. Büyükşehir usta yetiştiricilerini ve bu ustaları burada istihdam ederek, buradaki malzemelerde büyük bir kısmı Büyükşehir Belediye ödenekleriyle ve bir kısmı da sponsor desteğiyle ödenecek" diye konuştu.
"Bunlar ortak yaşam kültürünün ortaya çıkardığı mimari kültür"
Ergin "Burası biliyorsunuz mübadeleden önce Rumların yaşadığı bir köydü. Burada eski Rum evleri var. Rumlardan sonra da biliyorsunuz mübadele ile buraya gelen bizim vatandaşların kullandığı artık ortak yaşam kültürünün oluştuğu ve öyle kullanılagelen evler. Dolayısıyla direkt bunlar Rum evi, Bunlar Osmanlı, Türk evi demek değil bunlar ortak yaşam kültürünün ortaya çıkardığı mimari kültür, mimari yaşam alanları bizde bunları gelecek nesillere aktarmak istiyoruz" ifadelerini kaydetti.
Konuşmaların ardından, yetkililer köyde gezinti yaptı.
Öte yandan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MİARGEM) tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışmasında, Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen Miras Atölyesi I ve II isimli projeleri ile 137 proje arasından Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birincilik ödülünü paylaşmıştı.
İHA