Türkiye-Almanya Danışma Günleri'nin 48'incisi Mersin'de yapılıyor. Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde 3 gün sürecek Türk-Alman Danışma Günleri boyunca Türk ve Alman vatandaşları, sosyal güvenlik alanındaki her türlü soru ve sorunlarını ücretsiz olarak uzmanlara iletme fırsatı bulurken, sosyal güvenlik hakları konusunda da bilgilendirilecekler.
1965 yılında yürürlüğe giren Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümleri kapsamında Almanya'da çalışan Türk vatandaşları ile bunların aile bireyleri, sosyal güvenlik haklarını Türkiye'de de kullanma hakkına sahipler. Bu noktadan yola çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Alman Emeklilik Sigortası Kurumları, 10 yıldan bu yana Türk ve Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirmek amacıyla Türkiye Almanya Danışma Günleri düzenliyor. Bu Danışma Günleri'nin 48'incisi Mersin SGK İl Müdürlüğü'nde 6-8 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilecek. Danışma Günleri'nden Mersin, Osmaniye ve Adana'da oturan Türk ve Alman vatandaşları yararlanabilecekler. Danışma Günleri'nde, vatandaşların yaşlılık, malullük, ölüm ve hastalık halinde sağlanan yardımlar ile yurt dışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin soruları, Türk ve Alman uzmanlarla birebir yapılacak görüşmelerle yanıtlanacak.
Mersin'de bugün başlayan Türk-Alman Danışma Günleri öncesinde Mersin SGK İl Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, SGK Mersin İl Müdürü Necmettin Öz, Almanya Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri Bernd Schmidt, Almanya Büyükelçiliği Baş Müşaviri Ute Gohla, SGK Şube Müdürü Hacı Ahmet Olcay ile SGK yetkilileri katıldı.
Öz: "Sigortalılarımız, sosyal güvenlik ile ilgili sorunlarını yüz yüze görüşerek çözme imkanına sahip olacaklarını"
SGK İl Müdürü Necmettin Öz, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye-Almanya Danışma Günleri'nin Mersin'de ilk defa yapıldığını söyledi. Danışma günleri sayesinde her iki ülkede çalışması bulunan sigortalıların, sosyal güvenlik ile ilgili sorunlarını yüz yüze görüşerek çözme imkanına sahip olacaklarını belirten Öz, "Etkinlik boyunca il müdürlüğümüze gelecek olan Mersin, Osmaniye ve Adana'da ikamet eden vatandaşlarımız, konusunda uzman olan hem Alman hem de Türk yetkililerden işleri hakkında yerinde hizmet alma fırsatı bulacaklar. Danışma Günleri etkinliği 3 gün boyunca devam edecek. Türkiye-Almanya Danışma Günleri'nin ilimizde gerçekleştirilecek olması bizleri mutlu etti. Mersin'de düzenlenmesinde emeği geçen kurumumuz yetkililerine teşekkür ediyor, Danışma Günleri'nin sigortalılarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.
Schmidt: "Hem vatandaşa hizmet vereceğiz hem de iki kurum arasında deneyimlerimizi paylaşacağız"
Almanya Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri Schmidt ise 6 yıl önce Adana'da da Danışma Günü düzenlediklerini ve çok başarılı geçtiğini dile getirdi. Bu bölgeye yeniden gelmek ve buradaki insanlara danışma hizmeti vermek istediklerini vurgulayan Schmidt, "Bu Danışma Günleri'ni ücretsiz olarak yapıyoruz. 10 yıldan bu yana binlerce hem Alman hem Türk vatandaşı bu Danışma Günleri'ne gelip bizden hizmet aldılar. Mersin'deki Danışma Günleri'nde de çok fazla istek olduğunu tahmin ediyoruz. Danışma Günleri esnasında sadece vatandaşlara hizmet değil, biz de iki kurum arasında deneyimlerimizi paylaşacağız ve yıllardır süren dostane arkadaşlığımızı iki kurum arasında da devam ettireceğiz. 48'inci Türk-Alman Danışma Günleri'ne başarılar diliyorum" diye konuştu.
Almanya Büyükelçiliği Baş Müşaviri Gohla da Türk-Alman Danışma Günleri'ni çok önemli bulduğunu kaydederek, "Çünkü böylelikle bütün sınırlarımızı aşarak vatandaşlara hizmet getirme imkanını buluyoruz. Hem vatandaşa hizmet verirken hem de iki devletin, iki ülkenin ve iki kurumun çalışanları, uzman personeli birbirleriyle tanışma imkanını elde ediyorlar, uzmanlık alanlarında da birbirleriyle paylaşımları oluyor ve birbirlerinden öğreniyorlar" ifadelerini kullandı.
Gohla, konuşmasının ardından İl Müdürü Öz ve Şube Müdürü Olcay'a Türk-Alman bayraklarının olduğu birer rozet takdim etti.
Olcay: "Sosyal güvenlik evrensel bir haktır"
Sosyal güvenliğin artık sınırları aşan bir hak olduğuna ve yapılan yardımların takibinin sınırlarla bağlı kalmadığına dikkat çeken SGK Şube Müdürü Hacı Ahmet Olcay ise bu çerçevede geçen yıl 50'inci yılı kutlanan Türk-Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nin sağlıklı yürütülebilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizdi. "Aynı zamanda sosyal güvenlik evrensel de bir hak" diyen Olcay, şöyle devam etti: "Bu nedenle iki ülkede Sosyal Güvenlik Sözleşmesine tabi sigortalıların haklarını bilmeleri, iki ülke için çok önemli. Bu Danışma Günü, sigortalıların bilgilendirilmesi kadar iki ülke yetkililerinin karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunmalarına da vesile olmaktadır. Nitekim bundan önceki danışma günlerinde tespit edilen hususlar karşılıklı görüşülmüş ve ikili dostane ilişkilerle çözüme kavuşturularak anında sonuçları bildirilmiştir. Bu danışma gününün de yine yararlı bir netice alınmasına vesile olmasını diliyorum."
Toplantının ardından İl Müdürlüğü'nde Türk ve Alman uzmanlar tarafından vatandaşlara danışma hizmeti verilmeye başlandı.
İHA