Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 34. istişare toplantısı Karabük'te yapıldı.
Kent Meydanı Belediye Nikah Salonunda yapılan toplantıda konuşan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, özlük haklarının tamamının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Akdeniz, muhtarların silah ruhsatları ile ilgili konularının olduğunu, bunun da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın külliyede muhtarlarla yaptığı toplantıda sözünü verdiğini de kaydederek, "Bu noktada başbakanlıkta önümüzdeki günlerde bu çalışma hemen hemen sonlanmak üzere. İnşallah önümüzdeki günlerde çıkmış olacak ve özlük haklarımızla ilgili bölümün tamamı tamamlanmış olacak. Bugün itibariyle devletin en üst makamlarında devletin en üst makamlarında gerçekten itibar gören kurumumuz, muhtarlarımız devletin orta kademelerine indiği anda biraz itibardan yoksun bırakılıyor. Bu noktada sözlü olarak söylenen sözlerin mutlaka yasalara dökülmesi gerekiyor. 93 yıllık bir köy kanunumuz var. 1924'te köy kanunu çıktığında Türkiye nüfusunun yüzde 85'i köylerde yaşıyordu. Yine 1944'te çıkan mahalle kanunumuz var. Dolayısıyla 73 yıllık tarih. Bu da o günkü şartlarda belki çok mükemmel çıkartılmış bir kanun. Ama o da 73 yaşında. Dolayısıyla bugün mahalle kanununda 26 maddemiz var. 26 maddeyi 5 maddeye düşürmüş durumdayız. Yani oradaki yetki, görevlerimiz ve sorumluluklarımız 5 maddeye düşmüş durumda. Köy kanunu içerisinde birçok hadise de kalkmış durumda. Özellikle salma dediğimiz hadiseyi bugün köylerimizde uygulayamaz haldeyiz. Dolayısıyla yeni bir köy kanununa yeni bir mahalle kanununa ihtiyacımız var. Bu anlamda belediyeye yardımcı olmak adına mahalle muhtarlarımızı ilgilendiren konu içerisinde de mutlaka kendi konularımızla ilgili belediyelerin ihtisas komisyonlarında toplantılarına katılmalı ve orada oy kullanabilecek yapıda bir düzenlemenin de yapılması gerekiyor" dedi.
Muhtarlar olarak seçim kanununa ihtiyaçlarının olduğunu da vurgulayan Genel Başkan Hüseyin Akdeniz, "Artık bu kaçınılmaz. Bu kadar özlük hakları dolu dolu olan bir kurumda önümüzdeki dönemde hakikaten 400 - 450 bin civarında aday bekliyoruz. Dolayısıyla bu adayların donanımlı olması önceden eğitim alması bizi gayet sevindirecek ve memnun edecek bir yasal alt yapıya ihtiyacımız var. Evet biz konfederasyonuz. Gönüllülük esasına dayalıyız. Gönüllülük esası Türkiye'de çok geçerli bir şey değil. Önce gönüllülük esasında kendi ekonomimizi düzelteceğiz. Ondan sonra kurumun ekonomisini düzeltmeye çalışacağız veya sosyal işleri düzeltmeye çalışacağız. Tabii bu birazda kör topal giden bir ilişki. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu yapısı mutlaka kendi içinde de bir revizeye uğraması gerekiyor. Yani bu Türkiye Belediyeler Birliği gibi, Ziraat Odaları Birliği gibi bir meslek odası kuruluşuna çevrilmeli ve Türkiye Muhtarlar Birliği mutlaka kurulmalı" ifadelerine yer verdi.
Karabük Valisi Kemal Çeber ise, muhtarların seçilmiş, seçkin kişi olduğunu belirterek, "Muhtarlık ise devlet aygıtımızın en eski ve köklü kurumu. 2. Mahmut döneminde oluşturulan ve 1830'lu yıllardan bugüne seçimlerle belirlenen, gerek yerel yönetimlerimizin gerekse merkezi yönetimin kılcal damarları kabul edilen ve demokrasi geleneğimizin iki asırlık geçmişini gösteren devletimizin en küçük fakat en değerli yapı taşı. İki asırlık demokrasi tecrübemizi temsil eden yerel yönetimlerin ve merkezi idarenin taşradaki eli, ayağı, gözü, kulağı durumundaki muhtarlarımızı ve hepsini tek çatı altında toplayan konfederasyon yönetimini tebrik ediyorum" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ülkenin değişik illerinden gelen Merkez Mahalle Muhtarları Dernek Başkanları tarafından Vali Çeber'e hediyeler takdim edildi.
Toplantıya Vali Kemal Çeber, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İbrahim Harmanbaşı, 81 ilden gelen Merkez Mahalle Muhtarları Dernek Başkanları ile Karabüklü muhtarlar katıldı.
İHA