Türkiye'de halen 25 binden fazla vatandaşın organ beklediğini açıklayan Amasya İl Sağlık Müdürü M. Rüştü Ertosun, "60 bine yakın diyaliz hastası bulunan ülkemizde organ bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Son bir yılda yaklaşık iki bin hastamız organ bulunamadığı için hayatını kaybetmiştir" dedi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre sisteme kayıtlı 22 bin 68 kişinin böbrek, 729 kişinin kalp, 2 bin 236 kişinin karaciğer, 46 kişinin akciğer ve 272 kişinin pankreas beklediğini belirten M. Rüştü Ertosun, "Organ bağışı öldükten sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesidir. Organ bağışı, görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz makinesine bağlı geçirmek zorunda olan bir kişinin normal hayatına dönmesini sağlamaktır. Avrupa'da yüzde 75 düzeylerinde olan bağış oranları ülkemizde maalesef yüzde 22'ler seviyesindedir. Organ nakli ve organ bağışı kavramları, ülkemizin gündemine giderek daha etkin bir şekilde yerleşmektedir. Ülke olarak en önemli hedefimiz, organ bağış sayılarını artırmaktır. 2013 yılında 45 binlerde olan bağış sayısı 2016 yılında yeni eklenenler ile 200 bin bağışı geçmiştir. Amasya ilimizde ise 2013 yılında 171 bağış varken şu an toplamda 538 bağış sayısına ulaşılmıştır" diye konuştu.
Yavuz Selim Meydanı'nda 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açılan stantta yaptığı değerlendirmede Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışının, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduğunu bildirdiğine değinen Sağlık Müdürü Ertosun, "18 yaşını doldurmuş aklı dengesi yerinde olan her vatandaşımız öldükten sonra kullanılmak organlarını bağışlayabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız tüm kamu, özel, üniversite hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüğü'ne başvurabilirler. Unutulmamalıdır ki bir gün organ bekleyen bir yakınımızın da olabileceği ve her yıl binlerce insanın gerekli organ bulunamadığı için ölmesi çok acı bir durumdur. Organ ve Doku Nakli Hizmetlerinin başarıyla ulaşılabilmesi için Sağlık Bakanlığı, 2000 yılında Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemini kurmuştur. Bu sistemin kurulmasının amacı; bağışlanan organ ve dokuların tıbbi etik anlayışına uygun, adaletli bir şekilde, en uygun alıcıya naklinin sağlanmasıdır. Ülkemizde, Organ ve Doku Nakli bekleyen tüm hastaların kayıtları bu sistem içerisinde bulunmaktadır. Bu çalışmaların düzenli olarak yapılabilmesi için de, Ulusal Koordinasyon Merkezi ve buraya bağlı Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, Samsun illerinde 9 Bölge Koordinasyon Merkezi oluşturulmuştur. Halen Amasya ilimiz Samsun bölge merkezine bağlı olarak çalışmaktadır. İl genelinde yapılan eğitim çalışmaları ile sağlık personelinin ve halkın bu konu hakkındaki bilgi düzeyi artırılarak bugüne kadar onlarca kişinin organları aileleri tarafından bağışlanmış, bu bağışlar ile organlar tüm Türkiye'de 20 den fazla vatandaşımız vefat eden hemşehrilerimizin aileleri tarafından bağışlanan organlarıyla hayata bağlanmışlardır. 2002 yılından itibaren 14 bin beyin ölümü gerçekleşmiş bunlardan sadece 4 bininde organ bağışı yapılabilmiştir" şeklinde konuştu.
Vali Salih Işık, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Zafer Uğur ve diğer yetkililere yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Ertosun, "Bırakacağınız en güzel miras hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Organlarımızın yapacağımız bağış sayesinde ihtiyaç sahiplerine hayat olabileceği unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.
İHA