Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, yakın zamanda faaliyete geçirecekleri "Altın Buzağı Can Sütü" projesi ile elde ettikleri süt tozunu, ilk 4 saat içerisinde buzağılara yedirerek Türkiye'de oldukça yüksek olan buzağı ölümlerini azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye buzağı doğum-ölüm oranlarında dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada yeni doğan buzağılarda ölüm oranı yüzde 2 iken Türkiye'de bu oran yüzde 12 seviyesinde. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OKA'nın işbirliği ile hayata geçirilecek olan "Altın Buzağı Can Sütü" projesinde geri sayıma başlandı.
"Kendi mikroplarımıza uygun bir bağışıklık materyalleri üreteceğiz"
Diğer ülkelerden alınan bağışıklık sistemi süt tozlarının Türkiye'deki mikroplara uygun olmadığı için böyle bir proje yapmak zorunda olduklarının altını çizen OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, "Altın Buzağı projesinin en önemli özelliği, ağız sütlerinin toplanıp, dondurulması, saklanması ve süt tozu haline getirilip ambalaja konulmasıdır. Bu ambalajlı projelerin 4 ilde başta olmak üzere bütün Türkiye'de sahiplenilmesidir. Bu ambalajda bulunan malzeme buzağıya ilk 4 saat içerisinde içirilecek. Buzağı böylece hastalıklara bağışıklık kazanacak. Dolayısıyla bütün Türkiye'de pazarı olan, aşağı yukarı 40 liraya mal olan poşeti daha sonrasında 100'lerce liraya satma imkanımız olacak. Bu ürünü yurt dışından ithal edemiyoruz. Çünkü yurt dışından ithal ettiğimiz bağışıklık materyali Türkiye'de çalışmıyor. Bu yüzden kendi mikroplarımıza uygun bir bağışıklık materyallerini üretmemiz gerekiyor" dedi.
Özen'in konuşmasının ardından ekleme yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, yapılan proje ile birlikte buzağı ölümleri sonlanmasa bile ölüm yüzdelerini oldukça aşağıya indirebileceklerini belirtti.
"Türkiye'de güdümlü proje sayısında 1. sıradayız"
Türkiye'den en fazla güdümlü proje yapan ajans olduklarını burgulayan Mevlüt Özen, "Samsun'daki 3 projeden bahsetmek gerekirse, Altın Buzağı projesi, Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Kızılırmak Kuş Cenneti'nin hem kültür mirasına dahil edilmesi hem de kırsal kalkınma projesini uygulanması projesinin de yüzde 75'i ajansımızın desteği ile uygulayacağız. Şu anda başlangıç toplantıları yapıldı. Bu anlamda yönetim kurulumuz güdümlü projelere çok önem veriyor. Biz Türkiye'de güdümlü proje sayısında 1. sıradayız. Bunda yönetim kurulunun sahiplenmesi, bizi yönetip yönlendirmesi çok önemli" diye konuştu.
Samsun, Tokat, Amasya ve Çorum'a dev projeler
OKA'ya bağlı illerde dev projelere imza attıklarını ifade eden Özen, şunları söyledi: "Güdümlü projeleri Türkiye'de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. İlimizde şu anda taslağı devam eden 3 tane güdümlü projemiz var. 3'ü de kendisi içinde çok yenilikçi projeler. Bir tanesi "Altın Buzağı Can Sütü" projesidir. Yaklaşık 3 milyondan fazla bir bütçesi olacak. Yüzde 75'ini ajans desteğiyle geri kalanlarını ise 4 ilden katılımcı bir şekilde tamamlayacağız. Burada yenilikçi güdümlü projelerde çok fazla paydaşın bulunması, sürdürülebilirlik ve ekonomiklik, etkinlik, verimlik gibi unsurlara riayet ediliyor. Daha önce yaptığımız Samsun Fuar ve Kongre Merkezini de böyle yaptık. Geçen hafta Tokat projesi onaylandı. Tokat'ta tarihi çarşı meydanının turizm cazibe alanı oluşturması projesine başladık. Çorum'da da teknoloji bölgesini bitirdik. 6 milyon bir projenin 4,5'ini ajansımız destekledi. Şu anda teknoloji bölgesi çalışmaya başladı. Amasya'da Yeşilırmak üzerinde bir şişme baraj yapılıyor. Çevresinde turizm cazibe alanı oluşturulacak. Bunun da 16 milyon liradan 7'sini biz veriyoruz."
İHA