Türkiye’de her 5 kişiden 2’si kalp damar hastalığından ölüyor

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, verilere göre Türkiye'de her 5 kişiden 2'sinin kalp damar hastalığından öldüğüne dikkat çekti.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, verilere göre Türkiye'de her 5 kişiden 2'sinin kalp damar hastalığından öldüğüne dikkat çekti.

Kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunu belirten Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım, 29 Eylül Dünya Kalp Günü sebebiyle kalp ve damar hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Yıldırım, "Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2'si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir" dedi.

Türkiye'de 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü belirten Dr. Yıldırım, davranışsal risk faktörleri olan sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımının koroner kalp hastalığının yüzde 80'inden sorumlu olduğunu ifade etti. Kardiyovasküler hastalıkların çoğunun risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebileceğine işaret eden Yıldırım, "Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülmektedir. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir" ifadelerini kullandı.

"40 yaş üstündekilerde kardiyovasküler risk hesaplanmalı"

40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Dr. Engin Yıldırım, her bireyin hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için de uyarılarda bulunan Dr. Yıldırım, şunları söyledi:

"Sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz, düzenli fiziksel aktivite yapmalısınız. Tütün, tütün ürünleri ve alkol kullanmamalısınız. Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırmalısınız. Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenmelisiniz. Kan basıncınızı öğrenmelisiniz, kan şekerinizi öğrenmelisiniz. Kan lipidlerinizi öğrenmelisiniz ve hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyumaya özen göstermelisiniz."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama