‘Türkiye’de İslami İlimlerin İhyası Ve Muhammed Hamidullah’ Paneli Düzenlendi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri "Türkiye'de İslami İlimlerin İhyası ve Muhammed Hamidullah" konulu panel ile devam etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri "Türkiye'de İslami İlimlerin İhyası ve Muhammed Hamidullah" konulu panel ile devam etti.

AKM'de gerçekleşen programa kültür sanat dostlarının katılımı yoğun oldu. Programa Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, Prof. Dr. Adem Apak, Prof. Dr. Abdülhamit Birışık ve Yrd. Doç. Dr. Kamil Yaşaroğlu konuşmacı olarak katılırken; panelin moderatörlüğünü Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay üstlendi.

Panelde ilk sözü Prof. Dr. Abdülhamit Birışık aldı. Birışık, Muhammed Hamidullah'ın özgeçmişine dair ayrıntıları katılımcılar ile paylaşarak, şunları anlattı; "Ben sözlerimin başında burada bulunan öğrencilerimize şunu tavsiye etmek istiyorum: Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ı mutlaka tanımalısınız. Hindistan'ın Haydarabat şehrinde 1908 yılında dünyaya geliyor hocamız. Haydarabat'ta o dönem güçlü eğitim kurumları var. Böylesi bir ortamda yetişiyor. Genç bir araştırmacıyken Suriye, Türkiye ve Almanya'ya gitmiştir. Muhammed Hamidullah'ın annesinin Türk kökenli olduğu yönünde ciddi bulgular var. Bunu bir ırk ayrımcılığı açısından söylemiyorum. Bizim coğrafyamızla gönül bağı daima var olmuştur. Muhabbet ve sevgi beslemiştir."

Yrd. Doç. Dr. Kamil Yaşaroğlu ise, Muhammed Hamidullah'ın akademik hayatına dair bilgileri katılımcılar ile paylaştı. Yaşaroğlu, "Hocamız ilmi geleneğe sahip bir aileden geliyor. Asıl eğitimini hukuk üzerine alıyor. Urduca, Arapça, Farsça, İngilizce ve Almanca bilmektedir. Fransızca olarak da bir doktora yapmıştır. Hayatında bir Türkiye safhası vardı. 1950'li yıllardan sonra konferans, panel ve birçok program için yılın bazı dönemlerinde ülkemizde olurdu. Bu sebeple Türkçe de öğrenmiş, mektuplarını Türkçe kaleme almıştır. Hocamız hiç evlenmemiştir. Ömrünü ilmi çalışmalara vermiştir. 700 kadar makalesi vardır. En önemli eseri İslam Peygamberi'dir" diye konuştu.

Muhammed Hamidullah'ın 16 yaşında yazmaya başladığını ve 94 yıllık ömrünü ilme adadığını aktaran Prof. Dr. Abdullah Aydınlı ise, "Hocamızla birlikte çalışma fırsatımız oldu. Kendisiyle ilgili şunları gözlemledim: Ayrıntılara çok önem veren, sürekli hakikatin peşinde olan bir araştırmacı kimliğe sahipti. Eserleri hala merakla okunabilen bir alimdir. Değerlerine makul ölçüler çerçevesinde sahip çıkan bir alimdir. Yorumları akli, hayatı şekli yaşamıştır. Müslümanların hadis bilmelerini çok önemsemiştir, bu konuya çok sık vurgu yapmıştır. Muhammed Hamidullah ilmiyle amil bir insandır" dedi.

Programın son konuşmasını ise Prof. Dr. Adem Apak gerçekleştirdi. Apak, Hamidullah'ın İslam Peygamberi adlı eserinin önemine değinerek başladığı konuşmasında, "Muhammed Hamidullah'ın siyer alanında kaleme aldığı İslam Peygamberi adlı eserini aşan bir çalışma bugün hala yapılabilmiş değildir. İslam Peygamberi eserinin muhtevasına, onun yeniliğine ulaşan, ulaşabilen bir kitap hala yoktur. Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz. Muhammed Hamidullah gibi bir alimin hatırlanmasına vesile olan Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne de teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.