CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, Türkiye'de okulların yüzde 62'sinde şiddet olayları yaşandığını belirtti. Öğrencilerin yüzde 15'inin kesici, delici alet, silah gibi unsurlarla okullara geldiğine dikkat çeken Öztürk, ailenin bu durumdan oldukça endişeli olduğunu söyledi.
Eğitim çağındaki çocukların, güvenli bir okul ortamında eğitimlerini sürdürebilmeleri için hazırlanan "CSG Güvenli Okul Projesi" kapsamında Uğur Okulları Antalya Muratpaşa Kampüsü ve Antalya Konyaaltı Kampüsünde "Güvenli Okul Konferansı" düzenlendi. Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk'ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta, okul güvenliğinin toplum üzerindeki algısı tartışıldı.
"Sadece okul ve çevresinde alınan güvenlik yeterli değil"
Konuşmasında, sadece okul ve çevresinde sağlanan güvenlik çalışmalarının yeterli olmadığına değinen Öztürk, güvenlik algısının güçlü olduğu güvenlik yönetimlerinde, okul bina ve kampüslerinin tasarımından, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin çeşitliliğine ve kalitesine, öğrencilerin şiddet içeren davranışlarından öğrenmeye odaklanmalarına kadar, okul kültürü ve iklimini oluşturan tüm etmenleri de içerdiğini söyledi. Öztürk, CSG Güvenli Okul Standartlarını ise fiziki ve mimari güvenlik, okul ve çevresinin güvenliği, olumlu okul iklimi ve kültürü, ziyaretçi kayıt-kontrol ve denetimi, okul paydaşlarının güvenliği, sağlık güvenliği, ulaşım ve servis güvenliği, kapsamlı acil durum ve kriz yönetimi, yüksek ölçekli güvenlik yapısı ve algısı, cctv-elektronik güvenlik, şiddet, zorbalık ve vandalizm ve bağımlılık ile mücadele olarak gösterdi.
"Öğrencilerin yüzde 15'i okula kesici, delici alet ve silahla geliyor"
Yeteri düzeyde güvenlik önleminin alınmadığı okullarda, ailelerin oldukça endişeli olduğunu kaydeden Öztürk, "Yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki; Türkiye'de okulların yüzde 62'sinde şiddet olayları yaşanıyor ve ailelerin yüzde 73'ü çocuklarının okulda olduğu saatlerde güvenliğinden endişe duyuyor. Yine velilerin yüzde 64'ü çocuğu okula giderken güvenliğinden endişe duyduklarını ifade ediyor. Öğrencilerin silah ve bıçak ile okula gelmeleri önlenmeli. TBMM araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 15'i okula kesici, delici alet ve silahla geliyor" dedi.
Şiddet olaylarının başı: Akran zorbalığı
Güvenlik denilince sadece okul dışından gelen tehditlerin algılandığını belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak en çok dikkat çeken şiddet olaylarının başında akran zorbalığı geliyor. Öğrencilere göre okulların yüzde 74'ünde sözlü ve fiziksel şiddet olayları yaşanıyor. Bu konunun önümüzdeki yıllarda da üzerinde titizlikle durulması gerekiyor. Şiddet algısı araştırmalarında gençlerin yüzde 57,4'ünün kendi yaşıtı öğrencilerin şiddetine uğradığı dikkat çekiyor. Okulda meydana gelen akran zorbalığı, siber zorbalığa neden oluyor. Aynı zamanda, okulda zorbalığa uğramanın, internet ortamında zorbalığa uğramaya ve okulda zorbalık uygulamanın da internette zorbalık yapmayı yordadığını tanımlayan görüşler bulunuyor."
"Toplumsal ve çevresel koşullar da etkili oluyor"
Öztürk, okulların bulunduğu toplumsal ve çevresel faktörlerin de güvenliği etkilediğine dikkat çekerek, "Türkiye'de okul kampüsleri yapılırken ne yazık ki, çevresel koşullar göz ardı ediliyor. 2015 yılında İstanbul'da 11 ayrı okul çeşidinde yaptığımız "Okul Güvenliği Araştırması" sonuçlarına göre; olumlu bir okul iklimi sağlanabilmesi adına, iletişim, akademik beklenti, bağlantı ve güvenlik alt başlıklarında öğrenci algısı güvenliği (yüzde 66), akademik beklentiden (yüzde 71) sonra 2'nci sıraya yerleştirmektedir. Ayrıca, okulların bulunduğu bölgelerin sosyo-kültürel ve ekonomik yapıları ile bölgesel şartlarından kaynaklanan sosyal faaliyetlerin yetersizliği, okul iklimini olumsuz yönde etkiliyor" ifadelerini kaydetti.
"En önemli ihtiyaç; öğrencilerin güvende hissettiği bir okul iklimi"
Son olarak, CSG uzmanları ve Bahçeşehir Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan Türkiye'nin ilk Güvenli Okul Ölçeği'nin özel okullarda uygulanmaya başlamasıyla birlikte 2017 yılında yapılan CSG Özel Okullar Okul Güvenliği araştırma sonuçlarını paylaşan Öztürk, uygulama sonrası öğrencilerin yüzde 79'unun kendini okulda güvenli hissettiğini söyledi.
Okullarda yangın, terör, siber saldırı, şiddet, servis kazaları gibi durumlar için alınan önlemler ve yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme oranının yüzde 63 olduğunu belirten Öztürk, "En önemli ihtiyacımız, okul paydaşlarının kendini fiziksel, psikolojik, sosyal açıdan özgür ve güvende hissettiği bir okul ikliminin yaratılmasıdır. Okulların daha güvenli olması, öğrenci ve öğretmenlerin derslerine odaklanmasını, moral ve motivasyonlarını olumlu yönde etkileyerek okul başarısını artıracaktır. Sorunların önceden öngörülmesi ve eksikliklerin giderilmesi olası riskleri azaltacaktır" diye konuştu.
Konferans sonunda CSG Güvenli Okul Projesi kapsamında güvenli okul sınıfında yer almaya hak kazanan Uğur Okulları'na, CSG City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk tarafından güvenli okulu simgeleyen mavi bayrak ile sertifika verildi.
İHA