Gümüşhane'de Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tehlike kategorisinde "çok tehlikede" sınıfında bulunan "güdük iğnelik" bitkisi için tür eylem planı çalıştayı yapıldı.
Türkiye'de yalnızca Trabzon Uzungöl ve Gümüşhane Yağmurdere bölgesinde görülen ve Latince ismi "Erodium Hendrikii" olan "güdük iğnelik" için eylem planını hazırlayan yüklenici firma yetkilileri, Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştayda sunum yaptı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması ile biyokaçakçılığın önlenmesinin büyük önem taşıdığını ve kurumlarının asli görevleri arasında olduğunu söyledi.
"Doğu Karadeniz'in kıymetini bilmeliyiz"
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 2013-2019 yılları arasında 100 adet türün tür koruma ve mücadele eylem planını yapmayı taahhüt ettiğini ve bu kapsamda bölge müdürlüğü bünyesinde 4 adet planın hayata geçirildiğini ifade eden Bulut, "Doğu Karadeniz Bölgesi Türkiye'nin hem coğrafi olarak hem de hem de biyolojik çeşitliliği bakımından en zengin bölgelerinden birisi. Tabiatıyla, insanlarıyla, yaşam şekliyle Türkiye'de farklı bir coğrafya. Bu bölgenin kıymetini bilmeliyiz. Bizim tabiattan alacağımız çok ders var. Tabiat burada bizlere dersler veriyor. Bu bölgenin insanı da tabiatını koruyor. Bununla gurur duyuyorum. İnsanlarımızın tabiata olan sevgisini inşallah gelecek nesillerimiz alacaktır. Buralarda tabiatı ne kadar çok korur, bu türleri gelecek nesillere ne kadar çok aktarabilirsek biz asli görevimizi yapmış oluruz" dedi.
Gümüşhane'de 2 bin 725 bitki türü var
Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın ise, Türkiye'nin pek çok konuda olduğu üzere coğrafi konumu nedeniyle biyolojik çeşitlilik bakımından da stratejik öneme sahip olduğunu, ülke florasında bulunan bitkilerin yaklaşık yüzde 30'unun endemik bitkiler olduğunu belirterek, Gümüşhane'de ise Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında 375'i endemik 2 bin 725 bitki türü, 59 memeli, 153 kuş, 17 sürüngen, 5 çift yaşarlı ve 9 balık türü tespit edildiğini hatırlattı.
Çalıştayda ilk olarak Uzman Biyolog Dr. Özcan Şimşek tarafından "Tür eylem planı nedir? Bu çalışmanın amacı nedir?" başlıklı sunum gerçekleştirildi. Şimşek, "güdük iğnelik" bitkisinin ilk defa 1994 yılında Kerim Alpınar tarafından bilim dünyasına tanıtıldığını, Türkiye'de yalnızca Gümüşhane'nin Yağmurdere köyü civarında ve Trabzon'un Çaykara ilçesi sınırlarındaki Uzungöl civarında görüldüğünü söyledi ve proje kapsamında Gümüşhane'de bitkinin görülebileceği her yerin tarandığını söyledi.
Uzman Biyolog Kemal İmamoğlu da, bitkinin tespit edildiği Yağmurdere ve Uzungöl arasında kalan alanın da tarandığını fakat görülmediğini, bitkinin kuşlar tarafından taşındığının değerlendirildiğini söyledi. Yağmurdere bölgesinde yaptıkları saha çalışmasında 300-400 adet bitki varlığını tespit ettiklerini kaydeden İmamoğlu, türün bulunduğu alanın mutlaka koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. İmamoğlu, yolda genişletme ve dere ıslahı yapılması halinde taşlık ve kayalık alanda görülen türe zarar verebileceğinin de altını çizdi.
Çalıştay tartışma ve sonuç bölümüyle sona erdi.
İHA