"Türkiye’deki Hipertansiyon Hastalarının Yarısı Hastalığının Farkında Değil"

Anne Çocuk Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Caymaz, hipertansiyonun Türkiye'de her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunu olduğunu...

Anne Çocuk Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Caymaz, hipertansiyonun Türkiye'de her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları oluşturacağını söyledi.

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Yüksek tansiyon Türkiye'de her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği sürece kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olup bu nedenle mutlaka erken dönemde teşhis edilmesi gerektiğini belirten Medicana Anne Çocuk Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Caymaz hipertansiyon ile ilgili uyarılarda bulundu.

İki nedenden dolayı hipertansiyon çok önemli olduğunu belirten Caymaz, "Birincisi; çok sık görülür ve çok ciddi sonuçları vardır. Türkiye'de yaklaşık olarak her üç kişiden biri hipertansiyon hastasıdır. Tıbbi olarak yaşlı dediğimiz 65 yaş üstü kişilerin ise neredeyse yarısında hipertansiyon vardır. Hipertansiyonun çok ciddi sonuçları vardır. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon ölüme neden olmaktadır. Kalp hastalığı ve inme (felç) nedeniyle olan ölümlerin yarısından hipertansiyon sorumludur.

İkincisi ise; hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ve tedavi edildiğinde hipertansiyonun neden olduğu ölümler azaltılmakta ve yaşam süresi uzamaktadır" dedi.

En büyük problemlerden birisi de tansiyonu yüksek hastaların yaklaşık yarısı hastalığının farkında olmadığını söyleyen Anne Çocuk Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Caymaz, "Çünkü hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir şikayete neden olmaz. Bu yüzden sessiz katil diyorum ben. Çoğu insan başı ağrıdığı zaman tansiyonunu ölçtürür, halbuki başı ağrıyan insanın zaten bir miktar tansiyonu yüksek çıkabilir, tansiyon ölçümü hastanın herhangi bir ağrısının olmadığı durumda yapılmalıdır. Bu yüzden 18 yaşına gelmiş herkesin mutlaka tansiyonu ölçülmelidir. Tansiyon ölçüm tekniği ve kullanılan tansiyon aleti doğru olmalıdır. Tavsiye edilenlerin haricinde ki cihazlarla yapılan ölçümlere güvenilmemelidir.

Eğer tansiyonunuz 135/85 (mmHg)'in üzerinde ise mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına veya kardiyoloji uzmanına başvurmalısınız. Hekiminiz sizi muayene edecek, gerekli tetkikleri yapacak ve muhtemelen size 24 saatlik tansiyon holter cihazı bağlayacaktır. Bazı hastalara hemen ilaç başlanır, bazı hastalara ise ilaç başlamadan takibe alınır, ilaç başlamak için mutlak bir değer yoktur, buna tüm sonuçları ve hastayı değerlendirerek risk değerlendirmesi yaparak karar verilir" şeklinde konuştu.

Dr. Memduh Caymaz, hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenleri ise şöyle açıkladı: "Hipertansiyon tedavisinde ilaçsız tedavi dediğimiz yaşam tarzı değişiklikleri çok önemli bir yere sahiptir. Yaşam tarzı değişiklikleriyle bazen bir tansiyon ilacı kadar bazense daha fazla oranda tansiyonumuzu aşağıya çekebiliriz. Diyet, tuz kısıtlaması, yaklaşık 5 kilogramlık kilo kaybı, egzersiz ve alkol kısıtlaması ile sistolik kan basıncımızı yaklaşık 23 mmHg, diyastolik kan basıncımızı 14 mmHg düşürebiliriz. Çok önemli bir nokta da Türkiye'de tuz kullanımının aşırı yüksek olmasıdır. Avrupa ülkelerine göre 2-3 kat daha fazla tüketmekteyiz. Bu yüzden günlük tuz kullanımı 5-6 gr'a düşürülmelidir bu da yaklaşık bir tatlı kaşığı kadardır. Tuz konusunda diğer bir önemli nokta tiroid hastalıklarının azaltılması amacıyla yeterli düzeyde iyot alabilmemiz için bazı özel durumlar haricinde mutlaka iyotlu sofra tuzu kullanılmalıdır".

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !