Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 81 ili kapsayan Türkiye'nin Biyoçeşitlilik Haritası'nın çıkartılması çalışması Zonguldak'ta devam etti. Çalıştayda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal, "Gerçekten bir ülkede siz türlerinizin yerlerini lokasyonunu nerede olduğunu bilmiyorsanız o ülkenin gelişmişliğinden bahsedemezsiniz" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projes" kapsamında Zonguldak'ta çalıştay düzenlendi. 2018 yıl sonuna kadar 81 ilde biyolojik çeşitlik projesi tamamlanarak Türkiye'ninn Biyolojik Çeşitlilik Haritası'nın ortaya çıkartılması planlanıyor. 16-17 Ağustos tarihleri arasında Zonguldak'ta bir otelin konferans salonunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar, kurumun 10. Bölge Müdürlüğü'nden ve Zonguldak Şube Müdürlüğü'nden temsilciler, üniversitelerden uzmanlar ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Zonguldak'ın Karasal ve İç Su Sistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi, Envanter ve İzleme Eğitim Çalıştay toplantısı yapılarak son durum değerlendirilmesi ve gelecek için yapılacakların ortaya konulması hedefleniyor.
"3 bin 500'e yakın endemik türümüz var"
Dünyada her gün on binlerce türün yok olduğuna vurgu yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal, dünyadaki ilaçların en az yüzde 70'inin de tıbbi kökenli olduğunun altını çizdi. 81 ili kapsayan çalıştayların ana gayesinin farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Çatal, "3 bin 500'e yakın endemik türümüz var. endemik türümüz yalnızca Türkiye'de türler. Dünyada bu kadar canlı varken belki rahat olmamız gerekebilir. Ama her gün dünyadan on binlerce tür yok oluyor. Diyeceğiz ki yok olursa yok olsun ne olacak? Ama derler ki derdi veren Allah dermanı da vermiş. Dermanı tabiatta. Belki o yok olan türlerden bir tanesi gelecek nesillere yardım edecek. Onlar için çare olacak bir tür. Ama biz onu yok etmiş oluyoruz. Çünkü her derdin çaresi var. Nitekim dünyadaki ilaçların mevcut ilaçların en az yüzde 70'i tıbbi kökenli. Ve bundan sonraki bulunacak ilaçların da çoğu tıbbi kökenli olacak. Bu çalıştaylarımızın ana gayesinden bir tanesi de farkındalık oluşturmak. Yani insanların bir şeyi fark etmesi lazım ki onu korusun. Bir karayolu yapıyoruz belki bu oda kadar lokal endemik olan bir yerden kara yolu geçtiğini düşününüz. Siz onun tür tespitini yapmadan belki de yer yüzünden bir türü yok ediyorsunuz. Bunların korunmasını da ancak farkındalık oluşturarak başarabiliriz. Bu çalıştayların mutlaka faydası var. Hele ki bu konuda basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Bunlar farkındalık oluşturabilmek için önemli araçlardır. İnsanlar farkında olmalı ki tabiatı koruyabilsinler. Bu proje 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatıldı. Esasen Türkiye açısından geç kalmış bir proje ama Orman ve Su İşleri Bakanımızın tabiriyle söylüyorum en önemli üç projeden bir tanesi" diye konuştu.
Geleneksel bilginin derlenmesi
Geleneksel bilginin derlenmesi adı altında 6 ilde çalışma başlattıklarını belirten Hüseyin Avni Çatal, şöyle devam etti:
"Gerçekten bir ülkede siz türlerinizin yerlerini lokasyonunu nerede olduğunu bilmiyorsanız o ülkenin gelişmişliğinden bahsedemezsiniz. Dolayısıyla çok önemli bir işlev görülüyor. Bugüne kadar 26 ilimizi bitirdik. 43 il devam ediyor. 2018 yılı sonunda da bu çalışmaları bitirmiş olacağız. Biyolojik çeşitlilik envanteri o kadar önemli bir konu ki bunun üzerine bir sürü proje oturacak. Nitekim henüz devam ederken biz biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin derlenmesi adı altında bir proje başlattık. Geleneksel bilginin derlenmesi de çok önemlidir. Çünkü çoğu tıbbi ilaçlar geleneksel bilgiye dayanıyor. Ve bunlar da her geleneksel bilgiye sahip kişinin ölmesiyle kayboluyor. Yerel tabirle el verme derler. El verilirse birine bu bilgi taşınıyor. Ama elvermez ise hele şehirleşmenin de artmasıyla beraber bu bilgi kayboluyor. Yine hocalarımızın desteğiyle geleneksel bilginin derlenmesi adı altında 6 pilot ilde bir çalışma başlattık. Geleneksel bilgiyi de kayıt altına alacağız. Gelecekte bu konuyla ilgili araştırma yapacak olan bilim adamlarımıza bir altlık teşkil etmiş olacak. Bunun üzerine bizim oturtabileceğimiz biyoçeşitlilik envanterinin üzerine oturtabileceğimiz dünya kadar proje olduğunu düşünüyorum. Onun için son derece önemli."
Çalıştay, konunun uzmanlarının sunumları ile devam etti. Çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal'ın yanı sıra Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit'in yanı sıra protokol üyeleri ve akademisyenler katıldı.
İHA