Türkiye’nin İlk Ticari Bilgi Ve İstihbarat Merkezi Projesi’nde Son Aşamaya Gelindi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde, Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türkiye'de bir ilke imza atarak hayata...

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) koordinatörlüğünde, Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türkiye'de bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Projesi'nde son aşamaya gelindi. Merkez, web sitesinin pilot çalışmalarının tamamlanmasının ardından Kasım ayı içerisinde başta bölge firmaları olmak üzere tüm Türkiye'ye hizmet vermeye başlayacak.

MTSO önderliğinde kurulan Türkiye'nin ilk Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM), önümüzdeki aydan itibaren faaliyetlerine başlıyor. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 yılı Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında devam eden TR62 (Adana, Mersin) Bölgesi'nde Yer Alan Firmaların Rekabet Edebilirliği İçin Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Kurulumu Projesi, uluslararası alanda yeni pazarlar arayan firmalara önemli bir fırsat sunacak. Proje ortağı odalar bünyesinde bu merkezlerde hizmet verecek olan personelin eğitimi 3 aylık süreç sonunda tamamlanırken, "4 Adımda Nokta Atışı İhracat" isimli pilot saha uygulamaları ile Mersin, Adana ve Tarsus'ta faaliyet gösteren 30'a yakın firmanın Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi olanaklarını kullanarak birebir nokta atışı ihracat yapmaları için çalışmalar da başlatıldı. Öte yandan, Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Online Uygulama Modülü ile firmalar, proje sonucunda hazırlanan web sitesi üzerinden başvurularını yapabilecekler ve "GTİP, SIC, kota sorgulama, hedef pazar araştırması hazırlama ve hazır pazar araştırması yayınlarına erişim, sürdürülebilir ucuz ithalat, uluslararası ihale ve proje bilgilerine erişim, 4 adımda nokta atış ihracat danışmanlığı ve hazır pazar araştırması yayınlarına erişim" konularında hizmet alabilecekler.

Proje kapsamında, Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Online Uygulama Modülü'nün tanıtımı Divan Oteli'nde yapıldı. Toplantıya, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Ruhi Koçak, ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu'nun yanı sıra pilot uygulama yapılan firmaların temsilcileri katıldı.

Aşut: "Gittikçe sertleşen küresel rekabette ayakta kalmak, firmaların birbirlerini izleyebilmeleriyle mümkün olacak"

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Aşut, artık dünya ticaretinin kurallarının değişmeye başladığını, ticarette izlenebilirlik kavramı ile büyük bilgi sistemi aracılığıyla şirketlerin birbirlerini görebildiklerini ve izleyebildiklerini söyledi. Firmaların, birbirlerinin ne sattığını, kime sattığını, ham maddeyi kimden aldığını görebildiklerine işaret eden Aşut, "Bu merkezlerde rakip analizleri yapabiliyoruz. Hedef pazar raporları alabiliyoruz. Ulusal ve uluslararası ihale sistemlerini takip edebiliyor veya ihaleyi kazananlara ulaşabiliyoruz" dedi.

Proje kapsamında kurdukları Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi Online Uygulama Modülü ile de firmaların, ürünlerinin GTİP numarasını buradan öğrenip, sürdürülebilir ve makul bedelle ithalat danışmanlığı alabileceklerini belirten Aşut, "Bu merkezin birimlerinde toplanan bu bilgilerle danışmanlarımız firmalarımızın uluslararası alanlara açılmasını sağlayacaklar. Gittikçe sertleşen küresel rekabette başka türlü ayakta kalmak mümkün olmayacak. Özellikle aramıza fiziksel bir sınır çizmenin mümkün olmadığı Mersin, Tarsus ve Adana'nın bu bölgesel işbirliği bu projeye daha da güç vermektedir. Ülkemizin tarımdan lojistiğe, dış ticaretten enerjiye, turizmden sanayiye kadar birçok alanda lider bölgesi olan ve ülkenin yeni Marmara'sının çekirdeği olan Çukurova'nın bu güç birliği, bölgemizin ve ülkemizin zenginliği olacak" diye konuştu.

Menevşe: "KOBİ'ler rekabette varlıklarını sürdürebilmek için sürekli yenilik peşinde olmalılar"

ATO Başkanı Menevşe ise bilim ve teknolojide 90'lı yıllarda yaşanan sıçramanın bugüne yön verdiğini vurguladı. Bir yandan üretimin artması, bir yandan da pazarlar bakımından sınırların kalkmasının rekabeti yerleştirdiğini dile getiren Menevşe, "Geleneksel rekabetten farklı olarak bugün KOBİ'ler ülke içinde dahi küresel rekabetle karşı karşıya kaldıklarından bu rekabette varlıklarını sürdürebilmek için sürekli yenilik peşinde olmaları gerektiğini görmekteyiz. Biz de bu düşünceden hareketle TR 62 bölgesinde yer alan odalar olarak firmalarımızın rekabet gücünü artırarak yeni pazarlara girmelerini sağlayacak bilgi ve teknoloji tabanlı bir proje geliştirdik. Personelin eğitimleri tamamlandı ve firmalara hizmet vermeye hazır hale geldik. Odalarımız bünyesinde kurulacak TBİM sayesinde firmalarımız uluslararası alanda hareket eden ticari işletmelerin bilgilerine ulaşma imkanı yakalayıp rekabet üstünlüğü sağlayacaklar. Firmalarımızın, artan küresel rekabette diğer firmaların önüne geçeceklerini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Koçak: "Firmalarınızın ticari bilgiye ulaşımını kolaylaştırmayı hedefliyoruz"

TTSO Başkanı Koçak da küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki ticari sınırların ortadan kalkmaya başladığını, bu durumun firmaların hem Türkiye'deki hem de uluslararası rakipleriyle sürekli rekabet içinde olmalarına zemin hazırladığını kaydetti. İşletmelerin günümüzde daha sıkı ve zorlu bir rekabet ortamı içinde gelişimlerini ve devamlılıklarını sürdürmek zorunda olduklarını ifade eden Koçak, "İşletmelerin başarılı olmaları için küresel rekabet stratejilerini etkin şekilde kullanabilmelerinin yanında sürekli yenilik ve gelişim içinde olmaları gerekiyor. Ticari istihbarat, ticari bilgi gibi yeni kavramların değer kazanmasıyla işletmelerin küresel rekabet ortamında başarılı olmaları da zorlaştı. İşletmelerin, karlarını, pazar paylarını artırmak ve devamlılıklarını sürdürmek için bu hızlı değişime ayak uydurmaları gerekir. Odalarımızın da devamlı olarak kendisini yenilemesi ve güçlendirmesi gerekiyor. Bu amaçla bölgemiz firmalarının rekabet edebilmeleri için TBİM projesi içinde yer alan odamız, üyelerimizin ticari bilgiye ulaşımını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. MTSO koordinatörlüğünde yürütülen projemizde yeni nesil ticari bilgi üretilecektir. TTSO, ATO ve MTSO'da kurulacak 3 merkez sayesinde işletmelerimiz her gün değişen ticaret dünyasında bilgilere daha rahat ulaşabilme ve uluslararası alanda rekabet imkanını yakalayabilecekler" şeklinde konuştu.

Altunsu: "Ticaretimizde dönüm noktası olabilecek bir proje"

TBİM'in, devrim niteliğinde, bütçesi itibariyle çok büyük olmasa da Türk ticaretinde dönüm noktası olabilecek bir proje olduğunu söyleyen ÇKA Genel Sekreteri Altunsu ise şunları söyledi: "Bu proje ile birlikte müşteriler hakkında bilgiler, analizler, pazar hakkında analizler, ürünün pazardaki yeri hakkında bilgiler ve hepsinden ötesi de rakiplerimiz hakkında bilgi ve analizler elde edebileceğiz. Ticaretin en önemli sermayesinden birisi bilgi. Eskiden müşteri ve rakiplerle ilgili bilgiler yüz yüze ilişkilerle elde edilirdi ama artık bu ticari ilişkileri sürdürmeye yetmiyor. Bunun için bizim bilişim temelli bir sisteme ulaşmamız ve buradan analizler elde edebilmemiz gerekiyor. Rakiplerimiz bunu yıllardır yapıyorlardı. Artık biz de böyle bir proje ile bunu bölgemize kazandırdık. Türkiye'de ilk kez yapılıyor bu proje. Hedefimiz, üretim ve cazibe merkezi haline getirmek istediğimiz bu bölgenin rekabet gücünü artırabilmek. Bu proje de buna katkı sağlayacak önemli kritik projelerden bir tanesi."

Proje kapsamında MTSO Projeler Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Ticari İstihbarat Kanalları Danışmanı Yaman Koç danışmanlığında hazırlanan "Yeni Nesil Dış Ticaret İstihbaratı, Veriyi Konuşturma Sanatı" isimli kılavuz kitabın katılımcılara dağıtıldığı toplantıda, konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Fevzi Filik tarafından, "tibim.org" web sitesi ile ilgili ayrıntılı bilgeler verildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İlk Taksitte Son Ödeme Ne Zaman?
Merkez Bankası’ndan Beklenen Faiz İndirimi Geldi!
Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı