Türkiye’nin Lezzetleri Expo 2016’da

57 ülkenin katılımıyla gerçekleşen EXPO 2016 Antalya, dünyanın dört bir yanından farklı kültürleri bir araya getirirken, Türkiye'nin 7 bölgesine ait...

57 ülkenin katılımıyla gerçekleşen EXPO 2016 Antalya, dünyanın dört bir yanından farklı kültürleri bir araya getirirken, Türkiye'nin 7 bölgesine ait lezzetleri ise Restoranlar Sokağı'nda buluşturdu. EXPO Gölü yanında yer alan "Restoranlar Sokağı" hem görsel zenginliği hem de sunduğu yöresel mutfaklarla ziyaretçilerini Türkiye'de lezzet turuna çıkarıyor.

112 hektarlık alan üzerine kurulan Türkiye'nin ilk EXPO'su olma özelliğine sahip EXPO 2016 Antalya, ülkelerin botanik zenginliklerinin yanı sıra kültürlerini de ziyaretçilerle buluşturuyor. Ülkeler kendi pavilyonlarında yöresel yemeklerini ziyaretçilere sunarken, Türkiye'nin lezzetleri de EXPO Gölü yanında 5 bin 601 metrekare kapalı alana sahip Restoranlar Sokağı'nda beğeniye sunuluyor.

Yapım teknikleri ve yörelere göre değişen zengin süsleme ve bezemeleriyle Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesini temsilen inşa edilen evler, görsel zenginlikleriyle ziyaretçilerin çektiği fotoğrafların değişmez mekanı oluyor. Bulunduğu coğrafyadaki evlerin benzerlerinin yapıldığı Restoranlar Sokağı'nda usta ellerden çıkan yöresel lezzetler de farklı tatlar arayanların ilgi odağı oluyor.

Usta ellerden yöresel lezzetler

Akdeniz Bölgesi'ni temsilen Antalya Kaleiçi'nde bulunan Alp Paşa Konağı örnek alınarak inşa edilen Antalya Evi, yöreye özgü Antalya usulü tahinli piyaz ve Burdur Şiş ile öne çıkarken, tatlı menüsünde yer alan tahinli kabak ise beğeni topluyor.

Marmara Bölgesi'ni temsilen İstanbul Boğaziçi'ndeki Ethem Pertev Yalısı örnek alınarak yapılan restoranda ise et ağırlıklı bir menü ziyaretçilere sunuluyor. Ege Bölgesi'ni temsilen yığma taş yapı olarak inşa edilen Bodrum evinde ise zeytinyağlılar ve balık ağırlıklı bir menü yer alıyor.

Mardin'in kaburga dolması, Erzurum'un cağ kebabı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni temsil eden ve Diyarbakır'daki ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait ev örnek alınarak yapılan Diyarbakır Evi'nde ise yine bölgeye özgü kaburga dolması, kuzu tandır, sac tava, kavurma, içli pilav gibi yöresel lezzetler sunuluyor. Doğu Anadolu Bölgesi'ni temsilen Erzurum'un tipik mimari özelliklerini taşıyan Hanağası evi örnek alınarak yapılan restoran ise Erzurum'un meşhur cağ kebabıyla öne çıkıyor.

Konya Evi'nde etli ekmek öne çıkıyor

Restoranlar Sokağı'nda İç Anadolu Bölgesi'ni temsil eden Konya Evi'nde hizmet veren restoran ise yörenin en meşhur yemeklerinden oluşan bir menüye sahip. Mevlana Diyarı Konya'nın arabaşı ve bamya çorbası, Konya tiriti, Konya fırın kebabı, etli ekmek, bıçak arası ve Mevlana pidesi de bu restoranın öne çıkan lezzetlerinden.

Karadeniz lezzetleri Memiş Ağa Konağı'nda

Karadeniz Bölgesi'ni temsilen yapılan Trabzon'daki Memiş Ağa Konağı, Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı mıhlama, Karadeniz kavurma, Karadeniz patlıcan tava ve silor mantısı olarak da bilinen Karadeniz mantısını misafirlerine sunuyor. Balık çeşitlerinin de yer aldığı Karadeniz mutfağında tatlı menüsünde ise yine bölgeye has yufka kadayıf olarak da bilinen Karadeniz kadayıfı ikram ediliyor.

EXPO 2016'nın en cazip alanlarından biri olarak öne çıkan Restoranlar Sokağı, hem geleneksel lezzetleri sunması hem de o bölgeye ait kültürel özellikleri yansıtması açısından ilgi çekmeyi sürdürüyor. Restoranlar Sokağı EXPO'nun açık olduğu 11.00-02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları