Kartal Belediyesi, ünlü karikatürist Bedri Koraman'ı ölümünün ikinci yılında Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde düzenlediği bir dizi etkinlikle andı.
İki yıl önce Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşamını yitiren ünlü karikatürist Bedri Koraman, Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği panel, belgesel ve sergiden oluşan etkinlikle anıldı."Bedri Koraman'ı anma etkinliğinde Bedri Koraman'ın eşi Nil Koraman, Karikatürist-Yazar Metin Üstündağ, Gazeteci-Yazar Nazım Alpman, Araştırmacı-Yazar Turgut Çeviker ile Bafra Sağlık Eğitim Vakfı Başkanı Bülent Arslan konuşmacı olarak yer aldı.
Anma programında konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz: "Bizim kuşak hem kişiliğini geliştirirken hem siyasetini geliştirirken bazı etkilendiği kişiler oldu. O etkilendiklerinin en başında yazarlar ve karikatüristlerdir. O yıllarda gazeteler bir veya iki gün sonra taşraya geldiğinde merakla neredeyse ilanları bile okurduk. Bizim umut olduğumuz umut diye baktığımız insanlara, insanlarla ilgili yazdıkları veya çizdikleri yani üzerine toz konduramadığımız insanlarında o karikatürlerden dolayı bazen kızardık. Ama farkına varmadan o karikatürler bizim köşelerimizi yonta yonta diğer fikirlerin de tolerans sınırında olabileceğini ve onlara da anlayışla bakabileceğimizi gördük"dedi.
Bedri Koraman kimdir?
Bedri Koraman, Samsun'un Bafra İlçesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bafra'da tamamlayan Koraman, 1945'te İstanbul'a geldi. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam ettikten sonra dergi ve gazetelerde ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1950'i yıllarda 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi gülmece dergilerini yayımladı. 1951'de Deve adlı bir dergi çıkardı. Uzun yıllar Milliyet Gazetesi'nde siyasal karikatürler çizdi. Daha sonra Güneş Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Uzun süre Bodrum'un Torba Mahallesi'nde yaşamını sürdüren ünlü karikatürist, 87 yaşında yaşama veda etti.
İHA