Türkoğlu Muratçakıroğlu köyü düğünleri, gelenek Muratçakıroğlu ve görenekleri, düğün videoları, Muratçakıroğlu köyü son dakika gelişmeleri, Muratçakıroğlu köyüne özgü yemekler, Türkoğlu Muratçakıroğlu köyünün tarihi, Muratçakıroğlu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Muratçakıroğlu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Muratçakıroğlu Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Muratçakıroğlu Köyü Resimleri ve Muratçakıroğlu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Türkoğlu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Türkoğlu Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Türkoğlu Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Türkoğlu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Türkoğlu Muratçakıroğlu Köyünde doğan biri var mı? Türkoğlu Doğumlu Ünlüler Kimler?
Muratçakıroğlu , Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.
Mahalle tarihinin eskilere dayandığına dair, çok çeşitli rivayetler vardır. Son 100 yıllık sürece bakıldığında mahallede Ermeniler ile birlikte Türklerinde yaşadığı mahallenin yaşlıları tarafından anlatılmaktadır ama önceleri Anadolu genelinde olduğu gibi sakin bir yaşam süren Ermeniler burada da taşkınlıklar yapmaya başlamışlar ve bu taşkınlık 1920 kışında daha da şiddetlenerek artmıştır. Durumdan fazlasıyla rahatsız olan köy halkı İmalı ve Türkoğlu (Eloğlu) çetelerinin desteğiyle kurtuluş mücadelesini başlatmışlardır. Çevredeki yerleşim birimlerine de Ermeniler Türkleri kırıyor diye haber göndererek Ermenilere dışarıdan yardım gelmesini engellemişlerdir. Kesin tarihi tam belirli olmamakla birlikte rivayetlere göre 13 Nisan 1920 tarihinde köy Ermenilerden tamamıyla temizlenmiştir. Fakat bu aşamada 33 şehit verilmiştir. Mahallenin gerçek adının Kızılağaç olduğu bilinmektedir fakat sonradan köye Murat Çakıroğlu adında bir kişinin adının verildiği söylenmektedir. Mahalleye ilk yerleşenler 4 aileden ibaret olup daha sonra bunlar çoğalarak bugünkü nüfus yapısını oluşturdular.
Türkmen ve Oğuz Türkleri Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.Akrabalık bağları oldukça güçlüdür.
Muratçakıroğlu mahallesinin özellikle düğünlerde ve topluca yapılan etkinliklerde hala canlılığını koruyan köye has örf ve adetler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
Kız üç defa istenmedikçe oğlan tarafına olumlu bir cevap verilmez.
Nişanlı kıza erkek tarafı mutlaka çeyizlik sandık ve vitrin alır.
Düğünlerde davetiyenin yanında ek olarak mutlaka çorap ve benzeri davetiye dağıtılır.
Düğünler cuma günü sabahleyin silah atılarak yapılan Bayrak Dikme ile başlar.
Düğünler üç gün sürer.
Mahalle dışına gelin olarak giden kızların düğünlerinde oğlan evinden "Taş Davarı" adı altında bahşiş alınır. Oğlan tarafı bu adeti yerine getirmek istemezse çoğu zaman verdiği bahşiş birkaç keçi parasını geçer.
Düğünlerde eğlence olarak karabacak oyunu oynanır. Karabacak, bir kişiye keçi derisinin giydirilmesi, vücudunun açıkta kalan kısmının siyaha boyanması ve omuzundaki kepek veya kül çantasındaki külleri etrafa saçmasıyla oluşan korkunç ve çirkin bir karakter olur.
Erkek tarafı düğünde kız evinin misafirlerine ikram edilmek üzere "kına oğlağı" olarak besili bir koyun ya da keçiyi kız tarafına verir.
Düğünden bir hafta sonra gelin ile damat gelinin babası evine el öpmeye gelir. Düğünden on beş gün sonra ise kızın ailesi hediyelerle birlikte damadın evine ziyarete giderler.
Mahallede ekinler hala orakla biçilir ve keşik sistemi uygulanır(bir çeşit imece).Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ama kışlar dahga soğuk ve uzun yazlarda serin ve kısadır. Köy ormanlarla kaplıdır ama zamanla bu orman alanları tahrip edilmiştir. Nur Dağları'nın bir kol uzantısı olan Gavur Dağları'nın zirvesinde kurulan köy yayla özelliği taşımaktadır. Mahallede Mededin Gözü, Yapılı Pınarı, Sabunun Suyu, Kanlıkoz, İçme, Vaytor gibi birçok mesire alanı mevcuttur. Yaz aylarında bu alanlarda özellikle de hafta sonları büyük bir piknikçi akını olmaktadır. Mahallede ayrıca doğa yürüyüşü (treking) için uygun birçok yer mevcuttur. Örneğin mahalleden başlayıp önce Vaytor'a takiben Çöte ve son olarak Ulu Daz'a zirvesi. Alternatif bir parkur olarak yine köy merkezi başlangıçlı Mededin Gözü, Çetil Goz, Kar Kuyusu ve Uludaz muhteşem bir gezi oluşturur. Köy arazilerinin büyük bir kısmının ormanlarla kaplı olması sonucu birçok av hayvanı bulunmaktadır. Fakat köy halkından bir kısmının bilinçsiz avlanmalarından dolayı birçok av hayvanı da yok denecek kadar azdır. Özellikle kuş olarak gayet zengin bir tür çeşitliliği mevcuttur. Keklik, bıldırcın, hopal, karga, kartal şahin, akbaba gibi birçok kuş. Bunların yanında kurt, tilki, domuz gibi yabani hayvanlarda çok miktarda bulunmaktadır.
Mahallenin nüfusu ADNKS göre 650 olarak belirtilmekle birlikte sayımlar genelde okul dönemi ve kış aylarında yapıldığı için mahallenin gerçek nüfusunun çok altında bir rakama ulaşılmaktadır. Her ailede okuyan (köyümüzde sadece ilköğretim birinci kademe eğitimi verilmektedir), çalışan veya farklı şekilde köy dışında olan birçok kişi vardır. Osmaniye'de mahallenin nüfusunun iki katı, Kahramanmaraş'ta nüfusun yaklaşık yarısı kadar Çakıroğlulu vardır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday, domates, çilek ve elma başta olmak üzere birçok meyve sebze yetiştirilmektedir. Şeftali, ceviz, kiraz, armut, ayva, üzüm gibi çok sayıda meyve yetiştirilir. Son yıllarda böğürtlen ve çilek yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Hayvancılık önemli geçim kaynağıdır. Hayvancılık olarak kıl keçisi, koyun ve sığır güdülür. Mahallenin tüm yumurta ihtiyacı yine mahalleden karşılanmakta olup at ve eşek hala yoğun olarak kullanılmaktadır. Mahallede bütün Türkoğlu ilçesini kapsayan Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği adında birlik kurulmuştur. Birliğin Kurucu Başaknlığı'nı ise Ahmet Kamalak (Demirci Abdullah) yapmaktadır. İcraat olarak 2008 yılında 200 dönüm üzerine projelendirilimiş damla sulama yöntemi ve koruyucu plastik ile çilek ekimi yapılmıştır. 2010 yılında da 150 dönümlük alan üzerine projelendirilmiş çilek ekimi yapılmaktadır. Yine birlik olarak 2007 yılında İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak Çilek Festivali yapılmıştır. Birlik faaliyetlerini Kahrmaanmaraş İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak sürdürmektedir. Mahallede ayrıca Haziran ayında Çile Festivali yapılmaktadır.
Mahallede 2 derslikli bir ilköğretim okulu vardır. Bu dersliklerde eğitim öğretime yetersiz olup öğretmen atamasında lojman ve kalacak yer sorunu vardır. İki adet lojman işler durumdadır. Mahallenin 500 kişi kapasiteli camisi vardır. PTT şubesi ve sağlık ocağı yoktur. İçme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. 1985 yılında elektriğe kavuşan mahallenin yolu köy girişine kadar asfalttır. İlçe ve il Merkezine uzak olmasından dolayı sağlık ocağı ve doktora gereksinim vardır.