Bitlis'in Ahlat Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve Ahlat Aile Destek Merkezi bünyesinde hayata geçirilen "Tutkara Sanatı" projesi kapsamında yapılan eserler Tatvan'da sergilendi.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Tutkara Sanatı" projesi kapsamında yapılan ve Tatvan Yaşam Alışveriş Merkezinde düzenlenen sergide halkın beğenisine sunulan eserlere Tatvanlılar yoğun ilgi gösterdi. Sergi hakkında gazetecilere konuşan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, 700-800 yıl önce birçok sanatın ilk defa ortaya çıkışında Ahlat'ın ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Tutkara Sanatı'yla birlikte Ahlat'ta yeni bir sanatın ilk kıvılcımlarının da atıldığını vurguladı. Kaymakam Tekbıyıkoğlu, "Bizde 700 yıl önce Ahlat devleti burada vücut bulduğu zaman, kendi içerisinde kendi sanatlarını da ortaya çıkartarak dünyaca ünlü medeniyet merkezlerinden bir tanesi oldu. Bilindiği üzere medeniyet üretilebilen yerlere 12 ve 13'üncü yüzyıllarda Kubbet-ül İslam deniyordu. Ahlat'ta Türklerin Anadolu'daki ilk çini ocaklarının bulunduğu yer. Taş işlemeciliğinde de bir zirve yapmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde olan Divriği Ulu Camisini yapan mimarlar hepsi Ahlatlıdır. İlçemizin bir başka sanat daha bu yüzyıllarda ortaya çıkıyor. Bizim büyük mabetlerde gördüğümüz ve yine UNESCO listesinde olan Konya'daki Alaattin Camisinin minberinde de örneklerini müşahade ettiğimiz Kündekari sanatıdır. Bu sanat beşgen ve altıgen ahşap parçalarının bir birine yapıştırılmadan geçirilmek suretiyle icra edilen bir sanattır. Nasıl Ahlat 700-800 yıl önce böyle sanatların ilk defa ortaya çıkışında ev sahipliği yapmışsa, burada da yeni bir sanatın ilk kıvılcımları atılıyor. Kaymakamlık makamına ilk geçtiğim zaman Ercan Hoca bu sanatın ilk örneklerinden bir tanesiyle geldi. Adını sorduğum zaman bir ismi olmadığını söyledi. Tutkal ve ziftle yapılan bir sanat olduğu için "Tutkara" adını verdik. Bu sanat böylece Ahlat'ta ilk kıvılcımlarını atıyor. 2 yılda 3 tane kurs düzenledik. En son projemiz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenerek, Ahlat Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından yapıldı. Yaklaşık 26 bin liralık bir destek aldık. 20 öğrencimiz burada bu sanatın inceliklerini öğrendi. Ortalama olarak her kursiyer 5'er adet nadide örnekler çıkardı. DAKA yetkililerine, valimize, diğer ilgi gösteren değerli kursiyerlerimize, Ercan Hocamıza, aynı zamanda Aile Destek Merkezi Koordinatörü olan eşime teşekkürü bir borç bilirim. Hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.
Kurs öğretmeni Ercan Angay ise, 20 öğrenci ile birlikte kurs süresince hazırladıkları eserleri Tatvan'da sergilemenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi.
İHA