Denizli'nin Bekilli ilçesi Sırıklı Mahallesi'nde el emeği ile tek tek çizilen tütün, makine ile çizilmeye başlandı. Bu sayede hem çizim için harcanan süre azaldı, hem de üretim 10 kat arttı.
Denizli'nin Bekilli ilçesi Sırıklı Mahallesi'nde yıllardır "kara düzen" olarak bilinen, sabah ezanı tarladan toplanarak gün boyu tek tek tütün şişlerine çizilip yapılan tütün işlemeciliğinde "makine" çiftçinin yeni umudu oldu. Makine ile günlük tütün işlemeciliği 10 kat artarken, insan gücünde de 7 saat süren tütün çizme süresi, makine ile 1 saate düştü.
Tüccarlar denetiminde sınırlı sayıda verilen makineden herkesin faydalanmasını isteyen tütün üreticisi Veli Güler "Sabah ezanı kalkıp tarlaya tütün kırmaya gideriz. Saat 10.00'a kadar, güneş etkisini gösteresiye kadar tarlada tütün kırma işlemi devam eder. Evde gölgede elle çizeriz. İpe dizeriz ızgaralara asarız. Son yıllarda makineler geldi. Herkeste makine yok, biz de kendi imkanımızı ile çizmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda makine alarak işimizi kolaylaştırmış oluruz" dedi.
Makine kullanan tütün üreticisi Köksal Orhan, makine ile tütün üretiminin arttığına dikkat çekerek, "Eskiden biz tütünü tek tek elle çiziyorduk. Elle çizerken biraz zor işleniyordu. Tek tek çizmekten şu anda fileye geçince rahat olmaya başladı. Kırmasını fazla yaparsam 250-30 kilo çizersin. Geçen sene denedik inşallah devam eder. Filesi pahalı olsa da makine ucuz. Çok güzel bir sistem. File olarak kuruması güzel, işçiliği daha kolay. İşi ilerlettik. 2 ton yerine 3-4 tona çıkaracağız. Izgara yüksek olduğu için tütünde verimli koruyor. Havayı fazla aldığı için kuruma daha güzel oluyor ve tütün güzel sararıyor" dedi.
İHA