Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin kültür etkinlikleri kapsamında "Selamlık Sohbetler" adı altında düzenlenen konferansta tarihçi Talha Uğurluel, Gazianteplilere "Darbeler Tarihine Yolculuk" konusunu anlattı.
Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonunda yapılan konferansta Osmanlı döneminden örnekler veren Uğurluel, Patrona Halil Ayaklanması, Kabakçı Mustafa Ayaklanması, Vaka-i Vakvakiye Ayaklanması, Lale Devri gibi dönemlerden bahsetti. Bu ayaklanmalara bakıldığı zaman hepsinde de devlet adamlarının iyi bir konuma gelmesi ile gerçekleştiğini söyleyen Uğurluel, "Hepsini sıralayınca ortak özelliğini gördüm. Ne zaman devlette bir silkinme, parlak bir idarecinin başa gelmesi, hasta adamın iyi bir adama dönüşmesi söz konusuysa enselerinde bitmişler" şeklinde konuştu.
Gaziantep'in ilk çağının çok kuvvetli olduğunu, Roma, Asur, Hitit gibi dönemlerin geçmişinin zengin olduğunu ifade eden Uğurluel, toprağın kazılması durumunda daha çok eserlerin çıkacağını kaydetti.
Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında Ankara Savaşından da bahseden Uğurluel, bu savaştan sonra Osmanlı Devletinin parçalanma sürecinin girdiğini ve 11 yıl fetret devrinin başladığını kaydetti. 1960 darbesi ve Adnan Menderes'in idam edilmesi ile 1420'li yıllarda Şeyh Bedreddin'in idama edilmesini de anlatan Talha Uğurluel, Adnan Menderes'i idam eden zihniyetin 1961 yılında mezarı Yunanistan'da bulunan Şeyh Bedreddin'i nakil ederek Sultan 2. Abdülhamit Han'ın türbesinin önüne konulduğunu belirtti.
Her ay yeni bir konu ile Gaziantepliler ile buluşmaya devam edeceğini belirten Talha Uğurluel'e GAÜN Rektörü Ali Gür bakır şekerdenlik hediye etti.
İHA