Uluslararası Darbe Sempozyumunda Mısır Özel Oturumu Düzenlendi

Adnan Menderes Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Darbe Sempozyumunun ilk günü "Arap Baharı Sürecinde Mısır: Demokrasiye Darbe" başlıklı...

Adnan Menderes Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Darbe Sempozyumunun ilk günü "Arap Baharı Sürecinde Mısır: Demokrasiye Darbe" başlıklı özel oturumla sona erdi.

Mısır eski Cumhurbaşkanı Adayı Ayman Nour, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Essam Abdelshafy, Mursi Dönemi Mısır Milletvekili Muhammed Elfeky, Mısır Eski Kültür Bakanı Danışmanı Ali Maher, Mısır Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. El Sayed El Abed, Mısır Eski Yatırım Bakanı Yahya Hamdi'nin konuşmacı olarak katıldığı özel oturumu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılınç yönetti.

ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. V. Mustafa Aslan öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı panelde açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Muharrem Kılınç, bu özel oturumda uluslararası ölçekte darbelerin tarihi, sosyolojik, akademik boyutlarının, dahili ve harici faktörlerinin olması itibariyle çok boyutlu bir mesele olması ve böyle uluslararası bir platformda konu edilmesinin önemine dikkat çekerek, kardeş ülke Mısır'ın Arap Baharı çerçevesinde yaşadığı deneyimi Müslüman ülke paydaşlığında ele alacaklarını söyledi.

Mısır eski Cumhurbaşkanı Adayı Ayman Nour, Mısır'da darbelerle halkın sosyal ve demokratik kazanımlarının elinden alındığını söyledi. Darbeyle gelen yönetimin nezih, şeffaf ve güvenilir demokratik seçimler yapamadığını savunan Nour, Mısır'daki seçimlerin halkın iradesini yansıtmadığını kaydetti. Seçimlere müdahale edildiğini ifade eden Nour, Türkiye'de seçimlerin şeffaf yapıldığına ve halkın iradesinin sandığa yansıdığına dikkat çekti.

Darbeyi planlayan uluslararası ve bölgesel güçlerin Mısır'a ihanet eden vatan hainleriyle Mısır toplumunu yok etmeyi amaçladığına dikkat çeken Mısır eski Milletvekili El Sayed El Abed ise, Mısır'ın eğitim, sağlık ve ekonomik anlamda gerilediğini belirtti.

Mısır eski Yatırım Bakanı Yahya Hamid', Sykes-Picot antlaşmasıyla bölgeye 100 yıldır hakim olan Batı hegemonyasının Arap Baharını derin devletler yoluyla engellemeye çalıştıklarının altını çizerek, "Batı, İslam Coğrafyasındaki insanların umut ışığını yok etmek ve ümidini kırmayı amaçladı" dedi.

Yapılan darbenin, uluslararası güçlerin adaleti ve onuru için harekete geçen halklara "Biz sizin için neyi uygun görüyorsak onu kabul etmelisiniz" mesajı olduğuna dikkat çeken Mursi dönemi eski Milletvekili Muhammed ElFeky'nin ardından söz alan Kültür Eski Bakanı Ali Maher ise, 15 Temmuz'da Türkiye'de olduğunu halkın sokaklara dökülerek, geleceğini koruması yönündeki iradesine tanık olduğunu ifade etti.

"Mısır'da 2013 yılında yaşanan darbenin iyi incelenmesi Türkiye'nin yararına olacaktır" diyen Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Essam Abdelshafy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mısır, Libya ve Türkiye'deki darbelere bir bütün olarak bakmak gerekir. Büyük güçler bu bölgedeki halkları hedef almıştır. 15 Temmuz darbe girişiminde, Türkiye'nin darbe girişimine karşı refleksini batı medyası baskıcı olarak niteledi"

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçilen oturum sonrası ADÜ Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan konuşmacılara katılım belgelerini takdim etti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları