Uluslararası Kamu Sağlığı Aci Durumu Nedir? Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kamu Sağlığı Durumu İlan Etti

Dünya sağlık Örgütü Uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etti. Çin' de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti. Peki uluslararası kamu sağlığı acil durumu nedir?

Dünya sağlık Örgütü Uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etti. Vatandaşlar bunu üzerine Uluslararası kamu sağlığı acil durumu nedir? Hangi durumlarda Uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan edilir? Uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan edilince hangi önlemler alınır bunu merak ediyor.

Dünya sağlık Örgütü Uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etti. Çin' de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti. Peki uluslararası kamu sağlığı acil durumu nedir?

Yeni tip koronavirüs salgını

Virüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

ULUSLARARASI ACİL DURUM NE DEMEK?

Uluslararası 32 Parametre Acil Durumlar Listesi

Acil durum kısaca, bireyi veya topluluğu olumsuz şekilde etkileyen hızlı şekilde müdahale gerektiren olaylardır. Olumsuz bir olay yaşayan kişi veya kişilere çok hızlı şekilde yardımcı olmak ve sürece müdahale etmek gerekir. Aksi halde yaralanma veya ölüm gibi büyük sorunlar oluşabilir. Bunun önüne geçmek için tedbirler alınmalı, tedbirlere rağmen acil durumlar hala oluşuyorsa hızlı şekilde müdahale edebilmek için acil durum planları yapılmalıdır. Bu sayede, yaşanan olayların olumsuz etkileriyle ve beklenmedik sonuçlarla karşılaşma riski en aza indirilebilir.

Bir kişinin hayatının riske girdiği durumda, en kısa sürede ve doğru yöntemle müdahale etmek hayat kurtarabilir. Bazen neredeyse hiçbir tıbbi ekipman kullanmadan sadece ilk yardım tekniklerini uygulayarak bile bu sağlanabilir. Eğer ilk yardım tekniklerini bilmiyorsanız acil durumdaki hastaya müdahale etmeniz daha kötü sonuçlar doğurabilir. Böyle bir durumda kalırsanız en yakın sağlık personelini bilgilendirmeniz ve yardım istemeniz daha doğru olacaktır.

Uluslararası olarak acil durum teşkil eden durumlar belirlenmiştir. Bu durumları bilmek, acil bir sağlık sorununda tıbbi bilgisi olmayan kişilerin sağlık personellerine aciliyeti bildirmek amacıyla yardımcı olmaktadır. Tüm dünyada kullanılan bu liste, acil sağlık hizmeti sunan kişiler veya kurumlar tarafından çok iyi bilinmektedir. Sağlık ve medikal sektörleri acil durumlar konusunda bu listeyi referans almaktadır.

Aşağıdaki tanımlamalar oldukça basitleştirilmiş şekilde yol gösterici olması amacıyla hazırlanmıştır. Tıbbi bilgisi olmayan kişiler bu bilgilere dayanarak aciliyet derecelendirmesini yapabilir. Sağlık durumunun aciliyet teşkil edip etmediğinin fiziki muayene esaslı olduğu unutulmamalıdır.

Uluslararası 32 Parametre Acil Durumlar Listesi

Suda boğulma
Trafik kazası
Terör, sabotaj, kurşunlanma, bıçaklanma, kavga vb.
İntihar girişimi
Tecavüz
Yüksekten düşme
Ciddi iş kazaları, uzuv kopması
Elektrik çarpması
Donma, soğuk çarpması
Sıcak çarpması
Ciddi yanıklar
Ciddi göz yaralanmaları
Zehirlenmeler
Ciddi alerji, anaflaktik tablolar: Kalp ritminde bozulma, solunum yollarında tıkanmaya yol açabilecek ciddiyette alerji ya da tansiyon düşmesi gibi durumlar.
Omurga ve alt ekstremite kırıkları: Büyük dış veya iç kanamaya yol açan bacak kırıkları ve her türlü omurga kırıkları.
Dekompresyon (dalgıç) hastalığı: Halk arasında vurgun yemek olarak tabir edilen durum.
MI, aritmi, hipertansiyon krizleri: Geçirilmekte olan kalp krizi, acil tedavi gerektiren kalp ritmi bozukluğu türleri, kan basıncının beyin kanaması gibi ölümcül durumlara yol açabilecek derecede yükselmesi.
Astım krizi, akut solunum problemleri
Şuur kaybına neden olan her türlü durum
Ani felçler
Ciddi genel durum bozukluğu: Yaşlılık, besin yetersizliği, yetersiz bakım, uzun süren ağır hastalık ve benzeri nedenlerle kişinin sağlığının tehlikeli olabilecek derecede bozulması.
Yüksek ateş: Zehirlenme, enfeksiyon hastalıkları, sıcak çarpması ve benzeri nedenlerle vücut sıcaklığının kalp ritminin bozulmasına veya havaleye yol açabilecek derecede yükselmesi.
Diyabetik ve üremik kanama: Diyabet (şeker hastalığı) ve böbrek yetersizliğinin neden olduğu bilinç bulanıklığından başlayıp tam bilinç kaybına (koma) kadar oluşabilecek durumlar.
Genel durum bozukluğunun eşlik ettiği diyaliz hastalığı
Akut batın: Mide, barsak gibi içi boş organların delinmesi, tıkanması, düğümlenmesi, iltihaplanması ve benzeri müdahale gerektiren durumlar.
Akut masif kanamalar: Genellikle travma sonucu ortaya çıkan, hayatı tehdit edecek boyutlarda iç veya dış kanamalar.
Menenjit, ensefalit, beyin absesi: Sinir sistemi fonksiyonları dolayısıyla da yaşamsal fonksiyonları etkileyebilecek, beyin ve beyni çevreleyen zarla ilgili iltihabi veya infektif hastalıklar.
Renal kolik: Böbrek taşları nedeniyle, idrar yolu ya da böbrek hasarına yol açabilecek derecede şiddetli ağrı oluşturan durum.
Akut psikotik tablolar: Aşırı saldırganlığa yol açan nörolojik ya da psikolojik rahatsızlıklar.
Migren, kusma veya şuur kaybıyla beraber olan baş ağrıları
Yeni doğan komaları
Başlamış doğum faaliyeti (su kesesinin boşalması)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı
Los Angeles’taki Yangınlarda Can Kaybı 24’e Yükseldi
Almanya’da X’ten Ayrılma Akımı Başlıyor
Strasbourg’da Tramvay Kazası: 5’i Ağır 30 Yaralı
Döner Partisi nedir ve hangi ülkede kuruldu?