Samsun Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Derneği (SOSKADER), Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın desteği ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Uluslararası Öğrenciler Akademisi 2016 Sertifika Töreni" düzenledi.
Bir sene boyunca Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nde eğitim gören öğrenciler için düzenlenen törene; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Gündoğan, SOSKADER Başkanı ve Akademi Koordinatörü Doç Dr. İbrahim Turan, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Rıdvan Kızılkaya, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Pirani: "Kendi ülkemizde bulamadığımız imkanları Türkiye'de bulduk"
Tören akademiyi tanıtan sinevizyon gösterisinin ardından dönem birincisi Rovena Pirani'nin konuşmasıyla başladı. Pirani, bilgi edinmek için akademiye katılma kararı aldığını ifade ettiği konuşmasında, "Bilginin, kültürün en fazla da eğitimin gücüne inanıyorum. Biz farklı kültürlerden aynı amaçla bir araya gelmiş insanlar olarak burada gittikçe çoğalan kocaman bir aile olduk. Kendi ülkemizde bulamadığımız imkanları bu ülkede bulduk. Minnettarım Türkiyem" dedi.
Turan: "Aynı dili konuşanlardan ziyade aynı duyguları paylaşanların anlaştığı bir ortamı tesis etmek istiyoruz"
Akademisyen kimliğinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak da törende katıldığını söyleyen Doç. Dr. İbrahim Turan, "Eğitimin ve bilginin güç olduğunu söylüyoruz. Ancak o bilgiyi güçlü kılan şey, bilgiyle beraber duyguları da işin içine dahil etmek. Bu düşünceden hareketle 2015 yılında Uluslararası Öğrenciler Akademisini kurduk. Az sayıda öğrenciyle başladık fakat dostluk, muhabbet ve bağlılıkla 2016 yılında daha da güçlendik" diye konuştu. Uluslararası Akademide verilen eğitimin içeriğinden ve programından da bahseden İbrahim Turan, bu sene yaklaşık 80 öğrenciye sertifika verileceğini söyledi.
Kültürel ve gönül coğrafyamızın siyasi sınırlarımızdan çok daha geniş olduğuna dikkat çeken Turan, öğrencilere seslenerek "Biz Türkiye olarak, Mevlana'nın ifade ettiği gibi aynı dili konuşanlardan ziyade aynı duyguları paylaşanların anlaştığı bir ortamı tesis etmek istiyoruz. Buradaki eğitimizi tamamlayarak ülkelerinize döndüğünüzde de Türkiye'nin gönüllü kültür elçileri olmanızı, gelecek öğrenciler için de gönül köprüsü olmanızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Üniversiteyle yaptıkları işbirliği ve aldıkları güçle organizasyonlarını arttırarak devam ettireceklerini kaydeden İbrahim Turan öğrencilere başarılar diledi.
Ceyhan: "Hep arkanızdayız ve her zaman da birlikte olacağız"
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise, "Bugün burada kardeşliği anlatan konuşmalar yapıldı. Buna ilave edilecek tek şey ise etkileşimin önemidir. Sizden isteğim, aranızdaki etkileşimi arttırarak ulaşabileceğiniz en uzak noktaya kadar iletebilmenizdir" şeklinde konuştu. Rektör Prof Dr. Sait Bilgiç'in selamını da ileten Vedat Ceyhan, "Rektörümüzün liderliğinde arkanızdayız ve her zaman da birlikte olacağız" diye konuştu.
Gündoğan: "Dünyanın en kapsamlı ve örnek burs programını oluşturduk"
OMÜ'de uluslararası öğrencilerle ilgili çalışmaların farkındalıkla yapıldığını gözlemlediğini söyleyen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Gündoğan da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yurtdışındaki başarılı öğrencilere Türkiye'de eğitim ve burs imkanı sağladıklarını belirten Gündoğan, 180 ülkeden öğrenciye burs sağladıklarını vurgulayarak dünyanın en kapsamlı ve örnek burs programını oluşturduklarını kaydetti. Gündoğan, "Öğrencilerimiz mezun olup ülkelerine gittiklerinde onlarla çalışmalarımız devam edecek. Sizden öncelikli isteğimiz bizden aldığınız eğitimle ailenize, doğduğunuz ülkeye ve tüm insanlığa hizmet etmenizdir" şeklinde konuştu.
Şiir dinletisi ve müzik gösterisinin ardından, öğrencilere sertifikaları takdim edildi.
İHA