Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesinde okuyan öğrenciler, üniversite bahçesinde kendilerine tahsis edilen tarlalarda ektikleri ürünlerin ilk hasadını yapıp satmaya başladı.
Harran Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi öğrencileri, üniversite bahçesinde kendilerine tahsis edilen arazilerde ektikleri ürünlerin ilk hasadını yapmaya başladı. Yaklaşık iki ay önce üniversitenin Osmanbey Kampüsünde kendilerine tahsis edilen birer dekarlık arazide salatalık, bamya, fasulye, karpuz ve mısır gibi ürünler eken 50 öğrenci, dün itibariyle hasat yapmaya başladı.
Tamamen doğal olarak yetiştirildi
Yetiştirdikleri doğal ürünleri tarladan toplayan öğrenciler, üniversitenin Yaşam Merkezinde satmaya başladı. Öğrencilerin sattığı ürünlere öğretmenleri ve sınıf arkadaşları da yoğun ilgi gösterdi. Yaşam Merkezine giden öğretmen ve öğrenciler, tamamen doğal yolla yetiştirilen ürünleri alıp evlerine götürdü.
"Yıl boyunca ürün yetiştirilecek"
Ziraat Fakültelerinin temel problemlerinden birinin teorik bilgi ile pratik bilginin uyuşmaması olduğunu belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündüz, "Öğrenciler yetersiz pratik bilgi alıyor. Bu yüzden piyasada istenilen şartlarda ziraat mühendisi yetişmiyor. Biz de bu problemi ortadan kaldırmak, öğrencilerimize pratik uygulamanın bir adım ötesine giderek onları kendi işlerini kuracak hale getirmek için bu çalışmayı yaptık. Bununla ilgili arkadaşlarımızla görüşerek bir öğrenci çiftliği oluşturulmasına karar verdik. Üniversitemizin 3 bin dönümlük araştırma, deneme merkezinin 70 dekarını öğrencilerimize tahsis ettik. İsteyen öğrencilerimiz gelip burada kendilerine ait ürünlerini yetiştiriyorlar. İçinde bulunduğumuz alana öğrencilerimiz Temmuzun ilk haftasında bamya ve fasulye ekti. Şu anda onun hasadını yapıyoruz. Hasat, Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Daha sonra da burada 3'üncü ürün olarak kışlık sebzelerden turp, marul ve yeşil soğan ekecekler" dedi.
Satıştan para kazanıyorlar
Tarlada ürün yetiştiren Ziraat Fakültesi öğrencilerinden Fatma Keskinbıçak ise "Burada yetiştirdiğimiz ürünleri kampüse götürerek öğrencilere ve öğretmenlerimize satıyoruz. Buradan elde ettiğimiz gelirin yüzde 75'i bizim, geriye kalan kısmı ise sürdürülebilir tarım kulübüne gidiyor" şeklinde konuştu.
İHA