Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, 16 Nisan'da referanduma sunulacak olan anayasa değişikliği ile vesayet odaklarının halkın seçtiği yöneticiler üzerindeki baskısının ortadan kalkacağını, sorumsuz ama yetkili cumhurbaşkanlığı döneminin de sona ereceğini söyledi.
AK Parti Milletvekili Necdet Ünüvar, İHA Adana Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ederek Bölge Müdürü Adnan Kulak'a "Gazi Mecliste O Gece" adlı kitabını hediye etti.
Eserinin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yazılmış kitaplardan ayıran orijinal yanları ile belgesel kaynak niteliğinde olduğuna dikkat çeken Ünüvar, kitabı yaklaşık 6 aylık bir sürede hazırladığını kaydetti. Kitabın, bizzat yaşayanların kaleminden, kelamından teşekkül ettiğini ve anlatılan konuların ispatına da sayfalarda yer verdiğini kaydeden Ünüvar, "Burada kim ne söylediyse söylediğinin hayata geçtiğini de anlatan, gösteren bir kitap var. Sayfalarında her şeyin an be an kaydı var. Tarihi bir kitap yazdığımıza göre bu hususlara azami dikkat göstermemiz gerekiyordu. O yüzden 21.45'den 05.11'e kadarki süreçle ilgili kronoloji çalışması yaptık. Bilimsel kitaplarda metot kullanılarak adım adım ne olmuş hepsine yer verdik" dedi.
Cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanının takdim yazısı yazarak TBMM Başkanlığı tarafından bastırılan kitapta, bu eserin nasıl ortaya çıktığını anlatan 3 sayfalık bir hikayeye de yer verdiğine dikkat çeken Milletvekili Ünüvar, "Darbe girişiminden 10 gün sonra 25 Temmuz gibi kitabı yazmaya karar verdik, Ağustos başlarında anket formlarını gönderdik, 15 Eylül civarında yazmaya başladım, yaklaşık 6 ay sürdü. Kitapta bizzat yaptığım 7 tane de röportaj var. 72 tane de QR kodu ile görüntü materyallerine ulaşılacak şekilde link verdik. Çok olumlu tepkiler aldık. Aldığımız sitemler de oldu. O gün parlamentoda bulunmayan arkadaşlar bizi niye yazmadın diye sitem etti. O yönü ile eksik. O gün meydanda olanlar, sokakta olan vekillerimiz yer almadı. Eksik olan kısmı, meydandaki vekiller yazıldığı zaman tamamlanacak" diye konuştu.
Belgesel kaynak niteliğindeki kitabın ebatlı olduğunu bu yüzden elde taşınamayacağına dikkat çeken Ünüvar, eserin halktan yoğun talep gördüğünü, TBMM Başkanlığının herkese ulaşacak şekilde farklı bir ebatta yeniden basacağını ifade etti.
16 Nisan dönüm noktası olacak
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, değişik dönemlerde her zaman çeşitli vesayet odaklarının ön plana çıktığına dikkat çeken Ünüvar, şöyle devam etti:
"71 muhtırasında, 80 darbesinde, 97 post modern darbesindeki gibi askeri vesayet olabilir, 27 Nisan'daki gibi Cumhurbaşkanı seçilmesini engellemeye yönelik yargı vesayeti olabilir, bürokratik vesayet olabilir; veya manşetle başbakanın getirip götüren medya vesayeti olabilir. 15 Temmuz ise bunlardan daha farklı olarak yargısal ve güvenlik bürokratları üzerinden vesayet kurmaya çalışan bir grubun daha sonra kendi adına hain emellerini taçlandıracağı bir askeri darbe girişimi. Demokrasilerde bunlardan sıyrılmak lazım. Bütün bunlardan sıyrılmak için Türkiye'nin seçilmişler tarafından yönetilebilir bir ülke haline gelmesi gerekiyor. İşte bu Cumhurbaşkanlığı sistemi ile en azından yüzde 51 oy alabilecek biri seçilecek. Halk seçecek ve yetkili hale getirecek. Tek yetkili olmayacak, bir anlamda parlamentonun denetimine de tabi olacak. Yaptığı her iş, işlem milletvekilleri tarafından soruşturma talebi ile soruşturulabilecek. Bugünkü mevcut sistemde Cumhurbaşkanının yargılanabilmesi pratik olarak mümkün değil. Yeni sistemde hem yetkili hem sorumlu olacak. Parlamentonun 5'te üçünün oyu ile soruşturma açılabilecek. 3'te 2 si ile de yüce divana gidebilecek. Biz o halkın seçmediği her türlü vesayet odağının halkın seçtikleri üzerindeki baskısını ortadan kaldırmaya yönelik bir değişiklik yapmış olacağız. 15 Temmuz ile 16 Nisan arasında böyle bir bağlantı kurulabilir"
İHA