Ürgüp Karakaya köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karakaya köyü son dakika gelişmeleri, Karakaya köyüne özgü yemekler, Ürgüp Karakaya köyünün tarihi, Karakaya köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karakaya köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Karakaya, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karakaya Köyü Resimleri ve Karakaya köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ürgüp Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. iç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ürgüp Nevşehir Arası Kaç Km? Ürgüp Hava Durumu? Nevşehir Köyleri ve Ürgüp Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Nevşehirlı iseniz Nevşehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Nevşehirlı Ünlüler arasında Ürgüp Karakaya Köyünde doğan biri var mı? Ürgüp Doğumlu Ünlüler Kimler?
Karakaya, Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesine bağlı bir köydür.
Karakaya Köyü, Nevşehir’e 39 km, Kayseri’ye 35 km uzaklıktadır. Güneybatısında Aksalur, batısında Sofular, 8 km güneyinde Kızılırmak'ın geçtiği Sarıhıdır köyleri ile komşu Kayseri il sınırına yakın yer almaktadır. 1140 m rakımlıdır. Erciyes Dağı köyden görülmektedir. Köy tipik iç anadolu karasal iklime sahiptir. Köyün güneyinden ipek yolu geçtiği bilinmektedir. Uluyol olarak bilinen bu yol Avanos, Saruhan tarafından gelip köyün arazisi içinden geçerek Kayseri'ye uzanmaktadır. Köy adındanda anlaşıldığı gibi taşlı bir araziye sahiptir.
Köyde yaklaşık 157 hane bulunmaktadır. Köyde iş imkânları fazla olmadığından sanayi kentlerine iç göçler nedeniyle nüfus azalmaktadır. Köy nüfusu yurtdışında Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya gibi ülkelerde yaşamakta, yurtiçinde çoğunluk Ürgüp, Nevşehir, Kayseri gibi civar kentlerde ikamet etmektedir. Yaz nüfusu buralardan gelen gurbetçilerle birlikte nüfus iki katına çıkmaktadır.
Yıllara göre köy nüfus verileri
2012 326
2011 353
2010 420
2000 456
1990 506
1985 530
tarım ve hayvancılık geçim kaynağı olarak yapılmakta ama eskiye nazaran azalış görülmektedir. Köy, yapılan araştırmalara göre su kaynakları bakımından zengin bir yatağa sahiptir. Köyün ayvası meşhurdur. Bunun yanı sıra üzüm, elma, kayısı, kabak, arpa ve buğday gibi ürünler yetiştirilmektedir. Meşhur yiyecekleri; tandır yemekleri, tandır çöreği, yufka, bazlama, mantı, erişte, bulamaç, asidedir.
Köyde ilköğretim okulu vardır ancak ortaöğretim için öğrenciler Aksalur kasabasına veya Ürgüp’e gitmektedirler. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon vardır. Yollar asfalt kaplamadır. Köyde birer adet köy kahvesi ve camii bulunmaktadır.