Urla’daki Çilek Projesinde Büyük Başarı

İzmir'in Urla ilçesinde, kadınlara ek gelir sağlanması için yapılan projede üretici sayısı 28'e ulaşırken, projenin de tanıtım toplantısı yapıldı.

İzmir'in Urla ilçesinde, kadınlara ek gelir sağlanması için yapılan projede üretici sayısı 28'e ulaşırken, projenin de tanıtım toplantısı yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Bornova Rotary Kulübü, kadınlar çilek üretimi üzerinden ek gelir sağlanması için bir proje başlattı. Özbek, Kuşçular ve İçmeler Mahallelerinde üç kadın üretici ile başlamış olunan projenin şuan 28'e ulaştığı ifade edilirken, kırsal alanda kadın istihdamını arttırmaya yönelik yapılan çalışmada Urlalı kadınların yetiştirdikleri çileklerin tezgahlarda yerini almaya başladığı öğrenildi. Projenin tanıtım toplantısı da Urla Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Yapılan tanıtım toplantısında konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, çiftçilikte kadının yerinin çok kıymetli olduğunu, ürettikleri ürünlere evlatları gibi baktıklarını belirtti. Uyar, üç kadınla başlanılan bu projede bu seneki sayının 25'e ulaştığının da altını çizerek, "İlk geldiğimize elimizde bir stratejik plan vardı. Çok kapsamlı bir plandı bu. Urla'mızda uygulanan birçok projede bu planın parçasıdır. Sivil toplum kuruluşlarında yerel yönetimlerle birlikte olmasıyla güzel çalışmalar meydana çıkıyor. Enginar Festivalinde tezgahlarda Urla çileğini gördüğüm andaki sevincimi anlatamam. Üreten çiftçimizin yüzü gülüyor. Pazara çıkıyorlar, ürettikleri ürünlerini satıyorlar ve evlerine para götürüyorlar. Kadını evinden çıkarıp sosyal hayata katmak ve bununla birlikte ekonomiye katkı sağlamak bizler için çok önemlidir. Bir kooperatif kurup örgütlenmeniz gerekiyor. Biz Kadın Üretici Kooperatifini kurduk. Kadınlarımız evlerine para kazanarak gidiyorlar" dedi.

"Bugün yüzüm gülüyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aysel Özkan da, alım yaparak çiftçilere destek olduklarını anlatarak, "Yarımada da diğer yerlere yaptığımız gibi her türlü desteği veriyoruz. Ürün çeşitliliğini arttırmak içinde Urla'da çilek projesine başladık. Verdiğimiz her destekle yarımadayı tanıtmaya çalışıyoruz. Biz alım yaparak da çiftçimize destek oluyoruz. Çiftçimizin mutlaka örgütlenmesini istiyoruz. Kooperatifler altında mutlaka örgütlenmeniz gerekiyor; çünkü şahısla alım yapamıyoruz ama bir kooperatiften alım yapabiliyoruz. Siz üretmeye devam edin, biz destek olmaya hazırız" şeklinde konuştu.

İlk çilek üreticilerinden olan İpek Işık ise emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bugün yüzüm gülüyor, çok mutluyum emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İlk bu işe girdiğimde korkuyordum. Üretemem, üretirsem satamam diye korku vardı içimde; ama meyvemi elime aldığımda bam başka oldu her şey. Çileğimi bir kere alan onun kokusunu ve tadına aldı mı bir daha geliyor almaya. Ciddi anlamda satışlarım çok iyi gidiyor. Elimde olsa daha çok dikerim, çünkü verimi aldıkça istek de artıyor" ifadelerini kullandı.

Meclis salonunda gerçekleşen tanıtım toplantısının ardından Kuşçular Mahallesine gidilerek çilek üretim bahçesi gezildi ve üretime başlayacak olan çiftçilere üretici Fatma Az tarafından bilgi de verildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.