Üniversitelerin lisans öğrencilerinin hazırladıkları araştırma projelerinin desteklendiği TÜBİTAK 2209-A Projesi kapsamında Uşak Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özdemir danışmanlığında "Roman Kadınların Gebelik ve Annelik Süreci" adlı proje kabul edildi.
Proje hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özdemir, toplumlarda birleştirici güç olarak düşünülen kültürün, devletin kanunlarında belirtilen eşitlik ilkesinden hareketle tüm bireyleri bir arada tutmaya yarayan başlıca temel unsur olduğunu belirterek "Kültür farkı ya da çeşitliliği toplumlara zenginlik katarken bir yandan da çeşitli problemleri beraberinde getiriyor. Türkiye'deki Romanların çoğunluğu, doğumlarının kayıt altına alınamaması ve kişisel belgelere sahip olmamasıyla başlayan ve çocuklarının eğitime devamsızlıkları, yetişkinlik döneminde ise geçim zorlukları, güvenli barınak bulamama ve dolayısıyla fiziksel şiddete karşı korunmasız kalarak yaşamak zorunda kalarak, bu problemlerle en çok karşılaşan kesimdir. "Roman Kadınların Gebelik ve Annelik Süreci "adlı projemizle, Uşak İlinde yaygın olarak bulunan dezavantajlı bir grup olan Romanların, dezavantajlı bir dönem olan annelik rolleri ve gebelik süreçlerine ilişkin yaşantılarına ait bilgi birikimi sağlayarak, annelik ve hamilelik için yeni eğitimler planlanacak, Anne- Baba okullarına yönlendirme yapılabilecek ve bu sayede toplumla iç içe yaşayan roman kadınlarımızın eğitimine ve aile yaşantılarına pozitif katkı sağlanacaktır. Ayrıca ilimize toplumsal cinsiyet eşitliğinin öneminin anlaşılmasına destek sağlayarak katma değer sağlanmış olacaktır."dedi.
Uşak Üniversitesi'nin bölge ve ülke sorunlarıyla ilgili konularda çözüm üretecek projeler yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyleyen Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran "Roman Kadınların Gebelik ve Annelik Süreci" başlıklı projenin danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özdemir'i ve projede yer alan öğrencilerimizi makamında kabul ederek kendilerini tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi.
İHA