Uşak’ta 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Etkinlikleri

Medical Park Uşak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Yüzüak, sigaranın Türkiye'de ve dünyada milyonlarca insanın sağlığını tehdit...

Medical Park Uşak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Yüzüak, sigaranın Türkiye'de ve dünyada milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürdüğünü söyledi.

Yüzüak, yaptığı açıklamada, tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs'ın Dünya Sigarasız Günü olarak kutlandığını belirtti.

Sigaranın günümüzde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Yüzüak, şunları kaydetti; "Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Sigara kullanımı, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir.

Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı'nın "Dumansız Hava Sahası(havanı koru)"kampanyası ve çalışmaları başlamıştır .Bugün birçok ülkede kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmış durumdadır.Ülkemizde de 4207 sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" da , 2008 yılında yapılan düzenlemelerle kamuya açık tüm kapalı alanlar, 2009 yılında ise özel hukuk kişilerine ait olan lokanta,kahvehane,kafeterya,birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.Bu yasağın getirilmesindeki temel amaç ,sigara kullanılmadığı halde başkalarının kullandığı sigara dumanından zarar gören kişilerin korunmasıdır." Dedi.

"Pasif etkilenim diğer bir ifadeyle pasif içicilik içinde bilgi veren Dr. Yüzüak şöyle devam etti; "Başkalarının içtiği tütün ürününün -sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi- dumanın solunmasıdır. Tütün dumanına maruziyet, dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde her yıl; 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalmaktadır. 600 bin kişi tütün dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmektedir. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır. Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Tütün dumanı nedeniyle ortamda bulunan kimyasallar sigara içiminden haftalar hatta aylar sonra da temizlenememektedir. Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması da bu konuda çözüm değildir. Pasif etkilenimden korunmanın tek yolu, insanların kapalı ortamda sigara dumanına pasif olarak maruz kalmalarını önlemektir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.