Uşak Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmet Birimi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Sesli Betimlemeli ve İşaret Dili Betimlemeli Engelsiz Film Gösterimi gerçekleştirildi.
Uşak Üniversitesi Sinema Salonunda gerçekleşen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmet Birimi Sosyal Hizmet Uzmanı Meryem Gül, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Dalkıran asıl meselenin basiret olduğuna dikkat çektiği konuşmasında "Kalp gözümüz açık olmalıdır. Acıma duygusu içinde değil insana insan değeri vermek lazım. Engelli olmak veya olmamak bizim tercihimiz değil. Yarın ne olacağımızı bilemeyiz. Ecdadımız "İnsanın sağlamlığına, fizikine bakılmaz, insanın gönlüne, kalbine bakılır'der. İnsan görmeyebilir ama önemli olan basiretinde bir eksiklik olmamasıdır. Ecdadımıza göre asıl engellilik, dini, diyaneti, Allah'ı, kitabı, Hz Peygamberi (s.a.v) ve kutsal değerleri bilmemektir. Engelsiz bir hayat diliyorum."dedi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Meryem Gül ise Türkiye'de Ulusal Engelli Veri Tabanına göre engelli birey sayısının 1 milyon 559 bin 222 olduğunu söyleyerek resmi olmayan rakamlara göre ise ülkemiz nüfusunun yüzde 13'ünün engelli bireylerden oluştuğunu ve engelli birey sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu belirtti. Uşak Üniversitesi'nde ise 21 görme, 25 bedensel, 10 işitme ve 67 diğer türlerde engeli bulunan toplamda 123 öğrencinin eğitimine devam etmekte olduğunu sözlerine ekleyen Meryem Gül konuşmasında şunları aktardı: " Biz de bu etkinliğimizi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlemiş bulunmaktayız. Öncelikle üniversitemizin değerli çalışanları ve öğrencilerinin katılımıyla, Sosyal Hizmet Birimi ve Sinema Atölyesi olarak birlikte hazırlamış olduğumuz kısa filmi izleyeceğiz. Ardından Forrest Gump filmini sesli betimlemeli ve işaret dili ile betimlenmiş şekilde gözlerimizi bağlayarak izleyeceğiz. Sesli Betimleme, bir filmde konuşmanın bulunmadığı sahnelerde mekânın, kişilerin ve sessiz gelişen olayların görme engelliler için betimlenerek anlatılması anlamına geliyor. Ayrıca filmimiz, işaret dili ile tercüme edilmiştir. Arzu ederseniz, bir süre sonra filmi göz bantlarınızı çıkararak seyredebilirsiniz. Filmi seyrederken engelli bireylerle empati kurma fırsatı yakalayacağız, aynı hisleri paylaşmış olacağız, 2 saatliğine de olsa bütün engelleri ortadan kaldıracağız. Son olarak, yalnızca 2 saat değil veya yılda bir gün değil, 24 saat 365 gün boyunca bütün engelleri kaldıralım."
Etkinlik film gösteriminin ardından sona erdi.
İHA