“usta Öğreticiler Hak Mücadelesinde Yalnız Değildir!”

Eğitim Sen’ in açıklamasına göre geçtiğimiz günlerde Yargıtay’ın bozduğu mahkeme kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı uygulama otellerinde çalışan usta öğreticilerin sendikalaşmasının önü açıldı.

Eğitim Sen’ in açıklamasına göre geçtiğimiz günlerde Yargıtay’ın bozduğu mahkeme kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı uygulama otellerinde çalışan usta öğreticilerin sendikalaşmasının önü açıldı. Verilen bu mahkeme kararıyla tam gün tam zamanlı çalışan, ücretlerini genel bütçeden alan ve sayıları 1200’ü bulan usta öğreticilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretilmedi.

Eğitim Sen’in yaptığı açıklamaya göre usta öğreticilerin sendikalaşmasının önü açıldı ve ücretlerini genel bütçeden alan 1200 usta öğretici mağdur oldu. Sendika yaptığı açıklamada, “20 yılı aşkın bir süredir turizm liseleri ve uygulama otellerinde çalışan usta öğreticilerin bir iş tanımı olmadığı için, usta öğreticiler idarecilerin keyfi uygulamaları sonucunda amacı dışında çalıştırılmakta, asıl görevi olan mesleki alanda öğrenci yetiştirme dışında her işi yapmaktadırlar. Usta öğreticiler kıdem tazminatı, yıllık izin, resmi tatil ve bayram izinleri, fazla mesai ücreti, gece çalışma ücreti, parça başı ücreti, döner sermaye payı haklarını alamamaktadır. 20 yıllık çalışanların bile 10 gün yıllık izin kullanamaması, maaş promosyonlarından faydalanamaması, hastalık raporlarında ücret kesintisi yapılması kabul edilemez bir durumdur. Usta öğreticilere yoğun çalışmalarına rağmen 40 ek ders saati karşılığında ücret ödenmekte, dolayısıyla usta öğreticiler asgari ücretin ve açlık sınırının çok altındaki bir ücretle çalışmaktadırlar.” ifadeleri kullanıldı.

“Usta öğrencilerin 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’na göre tekrar düzenlenmesi ve kadroya alınmaları gerekmektedir.”

Senidka açıklamaın devamında şu şekilde konuştu;

Ülkenin önemli gelir kaynaklarından turizm sektörünün ayakta durmasında büyük emeği olan ve aynı zamanda birer eğitim çalışanı olan usta öğreticilerin tam olarak belli olmayan statülerinin 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’na göre tekrar düzenlenmesi ve kadroya alınmaları gerekmektedir.

Usta öğreticilerin aile yardımı, resmi tatil ve bayramlarda izin, yıllık izin, kıdem tazminatı, maaş promosyonu, döner sermeye ve parça başı ödemeleri, eğitim yardımı gibi özlük hakları yasayla güvence altına alınmalıdır. Usta öğreticilerin ücretleri ek ders ücretinden çıkarılıp, insan onuruna yaraşır bir gelir düzeyine yükseltilmeli, asgari ücretin altında olan ücretleri yeniden düzenlenmelidir. Bunun için turizm uygulama otellerinde çoğunluğu tam zamanlı çalışan 1.200 civarı usta öğreticinin görev tanımları en kısa sürede belirlenmelidir.

Eğitim Sen olarak tüm çalışanların insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş ve özlük haklarına ilişkin taleplerinin yanında olduğumuz gibi, eğitim emekçisi olarak gördüğümüz usta öğreticilerin de yanındayız ve sorunlarının takipçisi olmayı sürdüreceğiz. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

LinkedIn’ın Yeni AI Destekli İş Arama Koçu: Kariyerinizi Bir Adım Öteye Taşıyın
İzmir Ulamış Köyü’nde Devam Ediyor
WhatsApp’ın ‘Bir Kez Görüntüle’ Özelliği Artık Sesli Mesajlarda
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün Kutlanacak? 2024 Anneler Günü İçin Geri Sayım
Hemşireler Haftası: Sınırsız Şükran ve Minnettarlık