Uzman Diyetisyen Serkan Tutar başta uyku eksikliği olmak üzere birçok etkenin kişiye kilo aldırdığını söyledi.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "İhtiyacınız olandan fazla kalori almanız veya yapmış olduğunuz egzersizi kesmeniz sonucu kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Ama bunlara dikkat etmenize rağmen kilo alıyorsanız bunun birçok etmene bağlı gelişebileceğini unutmamalısınız" dedi.
Diyetisyen Tutar kilo aldıran etmenleri şu şeklide sıraladı;
"Uyku eksikliği; Kilo alımı ve uyku arasında iki temel neden vardır. Eğer geç saatte uyuyorsanız veya uykusuz geceleriniz sık ise birincisi fazla kalori alımı anlamına gelecektir. Gece atıştırmalarınızın olması kilonuzun tartı üstünde artmasının sebebidir. İkinci neden ise uykusuz olduğunuzda vücudunuzda neler olup bittiği ile yani hormonal dengeler ile alakalıdır. Hormon düzeylerindeki değişiklikler iştah mekanizmasını çalıştırır ve açlık hissiyatı başlar. Ayrıca tüketilen besinler kendinizi iyi hissetmemenizi ve uyku kalitenizin düşmesine neden olacaktır.
Stres; Hayatınızdaki stres yaratan etmenler arttıkça ve üzerindeki baskı her geçen gün yükseliyorsa vücudunuz hayatta kalma mücadelesine girer. Bu durumda kortizol adı verilen stres hormonu seviyesi yükselir ve iştahınız açılır. Sonuç olarak yüksek kalorili besinlerin tüketimi artar. Bu durumda kilo alımı için en riski durumlardan birisidir.
Polikistik Over Sendromu (PCOS): PCOS, doğurganlık çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen hormon sorunudur. Kadınların yumurtalıklarında çok sayıda küçük kistlerin büyümesi sonucu olur. Bu durum kadınların adet döngülerini etkiler. Ayrıca saç dökülmesi ve aknelere neden olabilir. Ayrıca pcos insülin direncini etkilemesi nedeni ile kilo artışına da neden olabilir. Karın bölgesi yağlanması olan kadınların daha dikkatli olması gereklidir.
Sigarayı Bırakmak; Sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey sigarayı bırakmak olacaktır. Fakat bu durum direk olarak kiloyu etkilemektedir. Genellikle sigarayı bırakan bireyler en az 5-6 kilo alabilmektedir. Başlangıçta bu şekilde kilo artışı olsa da zaman içerisinde metabolizmanın dengeyi bulması sonucu aldığınız kiloları tekrar geri verebilirsiniz.
Hipotiroidi; Çok eski yıllardan beridir troidim çalışmıyor bu nedenle kilo alıyorum diyen bir çok insan olsa da sıklığı sanıldığı kadar fazla değildir. Eğer troidiniz çalışmıyorsa kendinizi yorgun, güçsüz, halsiz hissedersiniz. Yavaş çalışan troid metabolizmanızın da yavaş çalışması anlamına gelmektedir. Bu durumda kilo almanıza neden olur.
Menopoz; Menopoz döneminde kilo alınması normaldir. Çünkü bu dönemde östrojen seviyesinin düşmesi ile birlikte metabolizma hızınız yavaşlar. Bunun tek çözümü tükettiğiniz beslenme programındaki besinler üzerinde değişiklik yapmanız ve egzersizi arttırmanızdır."
İHA