Avrupa Komisyonu’nca finanse edilen ve sosyoekonomik farklılıkların sağlıklı yaşlanma üzerindeki etkisini anlamayı amaçlayan araştırma konsorsiyumu Lifepath, bu kez kalp hastalıkları ile ilgili ilginç veriler elde etti. Lifepath araştırmacıları, düzensiz ve az uykunun özellikle gelir düzeyi düşük kişilerde kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını ortaya çıkardı.
Kardiyovasküler Araştırmalar Dergisi’nde yayımlanan makalede şu ifadeler yer aldı: “Özellikle, vardiyalı çalışanlar, yoksul mahallelerde yaşayanlar veya çocuklukta ekonomik sıkıntı yaşayanlarda, uyku problemleri gözlenmektedir. Yetersiz uyku ise kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.”
Araştırma kapsamında 4 ülkeden (Fransa, Birleşik Krallık, İsviçre ve Portekiz) toplam 111 bin 205 katılımcıya ait veriler incelendi. Araştırmacılar katılımcıları düşük, orta ve yüksek gelirli olmak üzere sosyoekonomik kategorilere ayırdı. Katılımcıların sağlık öyküleri, kalp rahatsızlıkları ile ilgili verileri ve uyku düzenleri mercek altına alındı. Özel istatistiki metotlar ve medikal analizler sonucunda araştırmacılar düşük gelir düzeyine sahip kişilerin uyku bozukluğuna bağlı kalp-damar rahatsızlığı geliştirme risklerinin arttığı; özellikle de erkeklerde riskin daha yüksek olduğunu kaydetti.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı