Uzmandan uyku apnesi uyarısı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emine Nur Ergür, uyku apnesinin 60 yaş üstü erkeklerde ve özellikle kilolu kişilerde daha çok görüldüğünü ve tedavi...

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emine Nur Ergür, uyku apnesinin 60 yaş üstü erkeklerde ve özellikle kilolu kişilerde daha çok görüldüğünü ve tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, kalp krizi, felç ve Alzheimer gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesinde Kulak Burun Boğaz Uzmanı olan Op. Dr. Emine Nur Ergür, horlanma ve uyku apnesi hakkında bilgi verdi. Horlanmanın, uykuda solunum esnasında üst solunum yollarından geçen havanın çevredeki yumuşak dokulara çarparak titretmesi sonucu ortaya çıkan gürültülü ses olduğunu belirten Dr. Ergür, uyku apnesinin ise uykuda solunum durması olduğunu söyledi. Dr. Ergür, "Uyku apnesinin görülme sıklığı genelde yüzde 4 iken, 60 yaş üstü erkeklerde, özellikle kilolu kişilerde yüzde 28'lere çıkmaktadır. En önemli 3 belirtisi, horlama, gündüz uykululuk hali ve tanıklı apne nöbetleridir. Ek olarak yorgunluk, sabahları zor uyanma, televizyon karşısında veya kitap okurken uyuya kalma, ağız kuruluğu gibi belirtiler de görülebilir. Özellikle kısa kalın boyunlularda, şişmanlarda, alt çenesi küçük ve geride olanlarda, bademciklerin veya dilin büyük olması durumunda, burunda et büyümesi veya kemik-kıkırdak eğriliği durumunda daha sık görülür" dedi.

Uyku apnesinin uzun dönemli sonuçlarında hipertansiyon, kalp krizi, felç, Alzheimer gibi ciddi hastalıklar görülebildiğini vurgulayan Ergür, şikayetleri olan hastaların öncelikle uzmanlarına başvurmaları konusunda uyarıda bulundu. Ergür, "Uyku apnesi olan kişilerde sigara, alkol, kilo, ek hastalıklar gibi fiziksel ve çevresel özellikler de değerlendirilmelidir. Polisomnografi yani uyku testi yapılması şarttır. Uyku testinde akciğer, kalp, beyin fonksiyonları ve kandaki oksijen seviyesi vücuda yerleştirilen elektrodlar yardımıyla kaydedilir. Sonuçlara göre hafif, orta ve ağır uyku apnesi olarak sınıflandırılarak tedavi seçenekleri belirlenir. Uyku endoskopisi de son yıllarda teşhiste kullanılan bir yöntemdir. Genel anestezik ilaçlar damar yoluyla verilerek uyku taklidi gibi bir durum oluşturulur ve endoskopik olarak burundan gırtlağa kadar inceleme yapılarak hangi bölgelerin daha çok daraldığı gözlenir ve bu bölgelere yönelik cerrahi planlanır" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?