Uzmanı Dr. Sennaroğlu:” İyot Eksikliği Hastalıkları Sadece Guatr İle Kısıtlı Değil”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu:"İyot eksikliği hastalıkları sadece guatr ile kısıtlı değildir"...

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu:"İyot eksikliği hastalıkları sadece guatr ile kısıtlı değildir" dedi.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu, iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi konusunda bir açıklama yaptı. İyotun, tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan bir eleman olduğunu söyleyen Sennaroğlu, bu elemanın hemen hemen tümünün vücudumuza oral yoldan alındığını belirtti.

Gebe olmayan ve süt vermeyen yetişkinlerin günde 150 mikrogram kadar iyot alması gerektiğine dikkat çeken Dr. Sennaroğlu, gebelerde ve süt veren annelerde bu rakamın 250 mikrogram olduğunu kaydetti."Bu miktarlarda iyot alınmadığında bireyler özellikle fetüs, yenidoğan ve çocuklar iyot eksikliği hastalıkları için risk altındadır. Fetüste düşük, ölü doğum,nörolojik kretinizm, miksödem kretinizm, psikomotor defektler; yenidoğanda neonatal hipotiroidizm; çocuklarda; ental ve fiziksel gelişme geriliği; tüm yaşlarda, guatr, hipotiroidizm, bozulmuş mental fonksiyonlar olabilir." diyen Sennaroğlu, dolayısıyla iyot eksikliğinin sadece guatr ile kısıtlı olmadığını, çok çeşitli ve birtakım geri dönüşü olmayan nörolojik bozukluklar da dahil olmak üzere pek çok hastalığa sebep olabileceğini belirtti.

Gebelikte yeterli iyot alınması gerekir

İyot eksikliği için en kritik dönemin beyin gelişiminin büyük oranda tamamlandığı 3. trimesterle 3 yaş aralığı olduğunu ifade eden Engin Sennaroğlu, eksikliğin gebelik süreci tiroid fonksiyonlarında fizyolojik değişikliklere neden olduğunu söyledi. Gebelikte tiroid hormonu ve iyot metabolizması ile ilgili değişikliklerin iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Sennaroğlu, "Gebelikte tiroid hormon sentezi artar, artmış olan hormon sentezi için yeterli iyot alınması gerekir." dedi.

Toprağın iyot miktarı önemli!

Dr. Engin Sennaroğlu, Unicef'in 2008 yılındaki raporuna göre evlerdeki iyotlu tuz tüketimi 1/5 iken günümüzdeki iyotlu tuz tüketiminin önemli oranda arttığını belirtti ve iyotlu tuz tüketimi için belirlenen hedefin yüzde 95 olduğunu söyledi. Sennaroğlu, "İyot deniz ürünlerinde, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde, yumurta ve sebzelerde yüksek oranda bulunur.Fakat bitkisel ve hayvansal gıdaların iyot içeriğinin; yetiştikleri topraktaki iyot miktarı ile orantılı olduğu da biliniyor. Dolayısıyla iyot gereksinimini karşılamak amacıyla iyotlu tuz kullanmak gerekir." diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !