Uzmanlardan ’Öğrencilere Tatil Yaptırın’ Uyarısı

Türkiye genelinde 18 milyona yakın öğrenci karnelerini alıp yarıyıl tatiline başlarken, aylarca derslerine çalışan öğrencilerin dinlenmeleri, eğlenmeleri...

Türkiye genelinde 18 milyona yakın öğrenci karnelerini alıp yarıyıl tatiline başlarken, aylarca derslerine çalışan öğrencilerin dinlenmeleri, eğlenmeleri ve okul dışı faaliyetlere daha rahat katılabilmeleri için tatile ihtiyaçları olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap, ideal tatil için öneriler sundu.

2016 - 2017'nin ilk yarılının sona ermesiyle birlikte milyonlarca öğrenci karne aldı. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap ise öğrencilerin dinlenmeleri gerektiğini söyledi. Ailelerin çocuğun bir dönem boyunca özlediği ve yapmak istediği aktiviteleri dikkate almaları gerektiğini belirten Jagtap, "Öncelikle aileler çocuklarına seçenekler sunabilirler ancak unutulmaması gereken bu tatilin çocuk için olduğudur. Aileler, çocuğun bir dönem boyunca özlediği, yapmak istediği aktiviteler neler ise bunları gerçekleştirmesi için fırsatlar sunmalıdır. Tatile gitmek ve çocukla yeni yerler, tarihi ve doğal güzellikleri gezmek hem çocuk-anne-baba ilişkisini yakınlaştıran bir deneyim olacaktır hem de çocuğun ufkunu genişletecektir. Şehirden ayrılamıyorlarsa da oyun parkı, sinema, tiyatro, müze gezileri gibi aktiviteler planlayabilirler" dedi.

Ailelerin çocuklarıyla birlikte evde de nitelikli zaman geçirebileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Jagtap, "Tatilde çocukların rahatlamalarını sağlayacak aktivitelerle ilgilenmeleri iyi olur. Bunun illa ev dışında organize edilmesi gerekmez. Evde çocukla beraber yemek yapmak, birlikte yeni tarifler denemek, kek, pasta pişirip beraber yerken sohbet etmek hem aile ilişkileri için iyidir hem de bunlar çocuğun okul zamanı vakit bulamadığı eğlenceli uğraşlardır" bilgisini verdi.

"Dikkat becerilerinde bir problemin yansıması olabilir"

Karnesinde düşük nota sahip öğrencilerin de bulunacağını, yarıyıl tatilinde bunun da nedenlerinin araştırılıp çözüm yoluna gidilebileceğini belirten Jagtap, alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Karnedeki düşük notların çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin çocuktan kaynaklanan görme, duyma gibi fiziksel ya da dikkat becerilerinde bir problemin yansıması olabilir. Aynı şekilde okulun özellikleri de çocuğun notlarını etkiler; öğretmenle ya da arkadaşlarla yaşanabilecek sorunlar, son yıllarda ön plana çıkan okul zorbalığına maruz kalmak gibi. Yine çevresel ve ailevi nedenlerin de irdelenmesi gerekir. Çocuğun ihtiyaçlarına kayıtsız bir anne baba, ailenin maddi sorunları, boşanma ya da vefat gibi olaylar da çocuğun okulla ilişkisini etkiler. Özellikle yarıyıl karneleri bu faktörleri değerlendirmek açısından iyi bir fırsattır. Düşük not getirmek çocuğunuzun da canını sıkmıştır. Bu yüzden ona destek vermelisiniz. Aileler çocuklarıyla birlikte oturup neden düşük notlar geldiğine dair tartışmalar yapmalı. Çocuklarına notlarını nasıl iyileştireceklerine dair plan yapma, çözüm üretme fırsatı tanımalıdırlar. Böylece çocuklar da derse çalışma, sınavlara hazırlanma gibi sorumluluklarının farkına varır."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bakan Tekin’e Rapor, “bir Gün Okula Aç Git, Günü Simit Ve Ayranla Geçir”
Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı