Uzmanlardan Okula Giden Çocuklara Sağlık Uyarıları

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Yüksel, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının açılmasıyla birlikte çocukları okula giden...

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Yüksel, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının açılmasıyla birlikte çocukları okula giden ailelere uyarılarda bulundu.

Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Yüksel, okulların açılmasıyla birlikte çocukları okula giden aileleri tuvalet alışkanlığı ve hijyeni konusunda uyarıları dikkate almaları konusunda uyardı. Ailelerin özellikle tuvalet alışkanlığı ve hijyeni konusunda çocuklara eğitim vermesi gerektiğini belirten Yüksel, tuvaletten sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğini vurguladı. Bu mevsimde salgın hastalıkların yoğun olduğunu hatırlatan Yüksel, bunlara karşı ailelerin çocuklara doğru beslenme alışkanlığını da vermeleri gerektiğini söyledi.

Öğrenci sağlığının bir gece önceden başladığını belirten Yüksel, "İlk şartı güzel uyku uyumak, en az öğrencilerimizin 9 saat uyku uyuması lazım. Dolayısıyla da erken yatmaları lazım, televizyona çok dalmamaları, bilgisayar oyunlarına çok dalmamaları lazımdır. Sabah kalktıklarında ellerini yüzlerini yıkadıktan sonra kahvaltının başına otururlarken özellikle proteinden zengin gıdalarla beslenmeleri gerekiyor. En önemli gıdamız yumurta ve peynir. Bununla birlikte yanında sıvı gıda olarak taze sıkılmış meyve suları ya da süt içilebilir. Çay çok tercih edilmiyor ama az miktarda içilebilir" dedi.

Öğrencilerin çantasının vücut ağırlığının yüzde 10'u geçmemesi konusunda da uyarıda bulanan Dr. Yüksel, "Okula geldikten sonra kalabalık bir ortamda mevsim sonbahar, virüslerin (epidemi) yani yaygın olarak bulunduğu dönemdir. Peki ne yapılmalı. Kalabalık ortamda hasta olan arkadaşlarımız olabilir, onlardan hastalıklar bize bulaşabilir. Her şeyden önce mutlaka el yıkama alışkanlığını çocuklarımıza kazandırmamız gerekiyor. İyi bir el yıkama alışkanlığı. Sonra öksüren tıksıran arkadaşlarımızın yanına çok fazla yaklaşmamak ya da zaten bu çocukların okula gelmemesini sağlamak. Zaten burada biraz ailelerin ve öğretmenlerin üzerine görev düşüyor. Okula gidildiği zaman özellikle çocuklarda benim gördüğüm ve gözlemlediğim noktalardan biri de ısırdıkları yiyecekleri birbirleri ile paylaşmak, yani koparma alışkanlığını kazandırmak gerekiyor öğrencilerimize, çocuklarımıza. Bunun dışında aksırırken, öksürürken mutlaka mendil kullanmak gerekiyor ya da ağzımızın dışarıya doğru vücudumuzdaki mikropları yayacak şekli engellemek" diye konuştu.

Okulda oturma pozisyonu

Öğrencilerin okulda öne eğik oturmalarının ileride geri dönüşümsüz bozulmalara neden olabileceğini aktaran Yüksel, "Okuldaki oturma pozisyonumuz çocuklarımız genelde de büyük çocuklar, özellikle cep telefonu ile çok muhatap oldukları için postürleri bozuk oluyor. Öne eğik vaziyette ve sadece cep telefonuna fikse olan şekilde oturuyorlar ve bu oturma alışkanlığı okulda da devam ediyor. Oturma pozisyonu da tam tahtayı dik görecek şekilde, öğretmeni iyi algılayacak şekilde oturmak gerekiyor" dedi.

Tuvalet alışkanlığı

Türkiye'nin en önemli öğrenci sorunlarından birinin de tuvalet alışkanlığı olduğunu belirten Yüksel, "Okullarımıza gittiğimiz zaman biz lokal olarak bölgede denetlemeler yapıyoruz, izliyoruz. Okul tuvaletlerinin hijyeni çok bozuk fakat bunu bu hale getiren kim? Yine kullanan öğrencilerimiz. O zaman çocuklarımıza iyi bir tuvalet alışkanlığı vermemiz gerekiyor. Şimdi genelde yapılan yanlış şu; anneler ve babalar bütün gün tuvaletlerin pis olması gerekçesi ile çocuklarının tuvalete gitmemesini öneriyorlar. Şimdi düşünsenize bir insan günde 4 ile 7 kez tuvalete gider. Kaç saat uyanık kalıyoruz, 12 saat. 4 ile 7 kez tuvalete gitmek demek 2 ile 3 saat arasında tuvalete gitmek anlamına gelir. Şimdi bakıyorsunuz sabahleyin 8.30'da başlayan ders, öğleden sonra 15.30'da bitiyor. Bu aradaki zaman diliminde çocuk tuvalete kirli olduğu gerekçesi ile hiç gitmiyor. Bu arada sıvı tüketiyor. Böbrekleriniz 2 saate bir zaten sizin boşaltacak kadar idrar yapmanızı sağlar, eğer sizin sağlıklı böbreğiniz varsa. Şimdi gitmediğiniz zaman idrar kesesinde ileri derece biriken idrar, bir zaman sonra kaçırmalara ve kolaylıkla enfeksiyon olmasına neden oluyor. Tuvalet hijyeni ile ilgili olarak mutlaka çocuklarımıza bilgi vermemiz lazım" açıklamasında bulundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama