Uzmanlardan Ramazan Ayında Ağır Yemeklerden Kaçının Uyarısı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sebahat Ergün, iftarda ağır yemeklerle beslenilmemesi gerektiğini, uzun süre açlık olduğu için sindirim sistemini hem yoracağını...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sebahat Ergün, iftarda ağır yemeklerle beslenilmemesi gerektiğini, uzun süre açlık olduğu için sindirim sistemini hem yoracağını hem de vücuda fazla kilo olarak dönüş yapacağını söyledi.

İlk olarak orucun vücuda faydaları konusunda konuşan Konya Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sebahat Ergün, orucun vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olduğunu belirterek, "Vücudun içerisindeki zararlı atıkları atmamızda oldukça yardımcı olur ve bu sayede kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Mide hacminin küçülmesine oldukça yardımı olur. Mideye az besin girişi olduğu için dengeli beslenen bireylerin midesinin hacminde küçülme olduğu görülmüştür" dedi.

"İftarda ağır yemeklerle beslenilmemesi gerekir"

Ergün, iftarda hurmanın önemine de dikkat çekti. Hurmanın çok kaliteli bir lif kaynağı olduğunu belirten Ergün, ayrıca kan şekeri dengesini ayarladığını ifade etti. Hurmanın A, B1, B2 ve C vitaminleri bakımından zengin olduğunu da dile getiren Ergün, "Kansere karşı önleyicidir. 1 ya da 2 hurmayla iftar yapılıp üstüne 1-2 su bardağı su içildikten sonra 5-10 dakika mola verilmeli. 1,5 kepçe civarında çorba mutlaka bulunmalıdır. İftarda ağır yemeklerle beslenilmemesi gerekir. Uzun süre açlık olduğu için sindirim sistemini hem yorar hem de vücuda fazla kilo olarak dönüş yapar. Daha hafif besinlerle beslenilmelidir. Haftada 2-3 gün et yemeği olması idealdir. Dengeli ayarlamamız gerekir, sebze, et ve kuru baklagil dağılımını. Kalan günlerde de sebze ve kuru baklagil şeklinde ayarlamamız lazım. Ağır yemeklerden hamur ve tatlılardan kaçınmak gerekir. Kızartma, kavurma şeklinde besinler değil de daha çok ızgara, fırınlama, haşlama tarzı besinler tercih edilmelidir. Bol su ve fazlaca salata tüketilmelidir. Midemizi bunlarla kandırmalıyız" diye konuştu.

"Sahurda tok tutan besinlere eğilim göstermemiz gerekiyor"

Ergün, sahurda nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında bilgiler vererek, uzun süre açlık olacağı için gün boyu vücudun sahurda aldığı besinleri kullanacağını söyledi. Ergün, "Sahurda tok tutan besinlere eğilim göstermemiz gerekiyor. Yumurta, kaşar peyniri, ceviz, badem, yulaf ezmesi, süt, yoğurt gibi besinler tok tutar. Bunlarla sahur programı oluşturup beslenme zinciri oluşturabiliriz. Hem uzun süre tok kalmamızı sağlayacak hem de gün boyu daha enerjik kalmamızı sağlayacaktır. Sahurdan sonra uykuya geçildiği için ağır besinlerden kaçınmak gerekir. Kızartma, kavurma ve börek tarzı besinler yerine daha çok kahvaltılık tarzı, aperatif salatalar şeklinde besin oluşturulabilir. Yine bol su tüketimi önemlidir" şeklinde konuştu.

"Günde 35-40 dakika orta tempolu yürüyüş güzel olabilir"

Ergün, Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşabilecek sorunlar hakkında da vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sorunları aza düşürmek için günde 3 litreye yakın su tüketimi olması gerektiğini aktaran Ergün, "Kesinlikle hareketsiz yaşanmaması lazım. Günde 35-40 dakika orta tempolu yürüyüş güzel olabilir. Ağır gıdalardan, aşırı yağlı gıdalardan, kafeinli ve asitli gıdalardan kaçınmak gerekir, sindirim sistemini çok rahatlatır. Kilo almamak için de aşırı beslenmeye gidilmemesi gerekir. İftar programını düşündüğümüzde sadece gün boyu açlığı değil de sanki akşam yemeği yiyecekmiş gibi düşünüp porsiyonlarımızı ona göre ayarlayıp ona göre besinler tercih etmeliyiz. Makarna, pilav, hamur işleri gibi kalorisi yüksek besinlerden kaçınmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli