Uzmanlardan Sünnet Uyası

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cengiz Beyaz, sünnetin basit bir işlem olmadığına dikkat çekerek hastane ortamında konusunda uzman kişilerce yapılması gerektiğini...

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cengiz Beyaz, sünnetin basit bir işlem olmadığına dikkat çekerek hastane ortamında konusunda uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyledi.

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cengiz Beyaz, yaz mevsimin gelmesiyle birlikte sünnet oranında ciddi bir artış olduğunu, vatandaşların sünnet konusunu oldu bittiye getirmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Opr. Dr. Cengiz Beyaz, "Sünnetin her cerrahi müdahalenin gereği olan ameliyathane ortamında, konusunda uzman hekimler tarafından yapılmalıdır" dedi.

Opr. Dr. Cengiz Beyaz, sünnet konusunda şu bilgileri verdi: "Çocuk psikolojisinin gelişim evreleri oral dönem 0-2 yaş, anal dönem 2-3 yaş, fallik dönem 3-6 yaş, latent dönem 6-12 yaş ve 12 yaş üzeri genital dönem olarak tanımlanır. Belirtilen yaş aralıkları çocuklar için değişiklik gösterebilir. Özellikle fallik dönemde çocuklar cinsel organlarını farketmeye başladıkları için bu dönemde sünnet yapılması elzem değil ise önerilmez. Elzem ise, mutlaka genel anestezi altında yapılmalıdır. Bunun haricinde 2 yaşına kadar veya 6 yaşından sonrası sünnet için uygun zamanlardır. Çocuk herhangi bir sebeple anestezi altında ameliyat olacak ise eş zamanlı sünneti de yapılmalıdır. İnmemiş testis, hidrosel, kasık fıtığı gibi durumlar mevcut ise olası cerrahi gereksinim halinde sünnet bu işlemle beraber yapılmalıdır."

Sünnet olan çocuklarda fimozis, parafimozis, balanit gibi rahatsızlıklar nadiren görüldüğünü, yenidoğan döneminde sünnet yapılması durumunda ilk 5 yaşına kadar olabilecek idrar yolu enfeksiyonları belirgin derecede azaldığını ifade eden Opr. Dr. Cengiz Beyaz, "Bunlar haricinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar da sünnetli kişilerde daha az görülür. Penis kanserleri de benzer şekilde sünnetliler de daha az görülür. Tüm bu rahatsızlıklar sünnetin potansiyel faydaları arasında yer alır" diye konuştu.

Opr. Dr. Cengiz Beyaz, şu açıklamalarda bulundu:

"Hipospadias (peygamber sünnetli), epispadias, peniste eğrilik, gömük penis gibi cerrahi düzeltme gereken anomaliler varlığında sünnet derisi gerekebileceğinden sünnet yapılmamalıdır. Kanama bozukluğu olanlarda ise çocuk hematoloji uzmanı gözetiminde sünnet yapılabilir. Aksi durumlarda yapılması çok ciddi kanamalara sebep olabilir. Sünnet sonrasında en sık kanama görülebilir. Genellikle sargı yapılarak kanama durur. Ciddi kanamalarda sutür atmak gerekebilir. Faktör eksikliği şüphesi varsa K Vitamini uygulanabilir. İkinci Sıklıkta sünnet bölgesinde enfeksiyon görülebilir. Lokal bakım ve topikal antibiyotikler ile sıklıkla tedavi olur. Bunlar haricinde mea (idrar çıkımı) darlığı izlenebilir. Özel aletlerle dilatasyon veya meatoplasti yapılarak sorun giderilebilir. Penis cildinin fazla kesilmesi kordi, torsiyon gibi durumlara, az kesilmesi deri köprüleri ve penis gömülmesine sebep olabilir. Uygun ellerde yapılmayan sünnet sonucunda penis başının tümüyle kesilmesine varabilen ciddi komplikasyonlar görülebilir."

Opr. Dr. Cengiz Beyaz, sünnetin hastane şartlarında ve mümkünse ameliyathane şartlarında cerrahi disipline uygun temizlik şartları yerine getirilerek hekim kontrolünde yapılması gerektiğini de vurgulayarak, "Steril ortamlar ancak hastanelerde ve ameliyathanelerde sağlanabilir. Aksi takdirde enfekte olmuş, mikrop kapmış bir sünnet yarasının meydana getirebileceği problemler sıkıntılı süreçlere yol açabilir" uyarısında bulundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?