Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, ülke genelinde vakıf kira geliri açısından Edirne'nin dördüncü il olduğunu söyledi
Güneren, 2015 yılı sonu itibariyle Edirne'nin yaklaşık 20 milyon lira kira tahakkuku olduğunu açıkladı.
Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güreren, Edirne'nin vakıf zengini bir il olduğunu belirterek, kira gelirleri açısından Türkiye'nin dördüncü ili olduğunu söyledi.
Güneren, İl Genel Meclisi toplantısında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Vakıf kira gelirleri açısından İstanbul, İzmir ve Antalya'dan sonra Edirne'nin geldiğini belirten Güneren, restorasyon çalışmalarıyla ilgili de meclis üyelerini bilgilendirdi.
Restorasyonlarda süreye bağlı kalınmaması gerektiğinin altını çizen Bölge Müdürü Güneren, "Süreye bağlı kalırsak sağlıklı restore olmuyor. Elimizdeki yapıların en genci 300 yıllık. Bu yapılar değişmeyeceği için onarımları uzun sürüyor" dedi.
Kentte Fatih Sultan Mehmet'in eğitim gördüğü Saatli Medrese'nin durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Güneren, burasının 15-20 yıldan bu yana atıl durumda olduğunu, 2 yıl içinde yapılacak onarım çalışmasıyla atıl durumdan kurtarılacağını kaydetti. Bölge Müdürü Güneren, Peykler Medresesi'nin de şu anda kazı evi olarak kullanıldığını, ancak daha iyi kullanım fonksiyonları verilebileceğini söyledi.
"Selimiye Camii'nde yapılacak restorasyonu 3-4 yıl sürecek"
Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camii'nde kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılacağını, bunun 3-4 yıl süreceğini belirterek, "Onarımı camiyi ibarede kapatmadan yapacağız. Gerekli önlemleri alacağız. Gelen ziyaretçiler, caminin o ihtişamını rahatlıkla görebilecek.
2015 yılı sonu itibariyle 19 milyon 917 bin 436 lira kira tahakkuku oldu. Tahsilat oranının yüzde 99.99 olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
Güneren, kira gelirlerinin üçte ikisinin İpsala bölgesindeki çeltik tarlalarına ait olduğunu kaydederken,
2016 yılının yedi ayında Büyük Sinagog'u 150 bin, Selimiye Vakıf Müzesi'ni ise 132 bin kişinin ziyaret ettiğini sözlerine de ekledi.
İHA