Vali Haktankaçmaz: “Mesleki Eğitim Türkiye’nin Kurtuluşu Olacak”

Kırıkkale'de mesleki eğitimin bugünkü durumu ve sorunları üzerine yapılan çalıştayda konuşan Kırıkkale Valisi M. İler Haktankaçmaz, mesleki eğitimin...

Kırıkkale'de mesleki eğitimin bugünkü durumu ve sorunları üzerine yapılan çalıştayda konuşan Kırıkkale Valisi M. İler Haktankaçmaz, mesleki eğitimin geliştirilmesinin Türkiye'nin kurtuluşu olacağını söyledi.

Mesleki ve teknik eğitim üzerine ülke çapında düzenlenen çalıştaylar kapsamında Kırıkkale Yeşil Vadi Şehit Musa Saydam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde düzenlenen çalıştayda Kırıkkale'de mesleki ve teknik konulardan eğitim veren kurumlar ile sektör temsilcileri buluştu. Düzenlenen çalıştayda mesleki eğitimin güncel problemleri ve staj imkanının sağlanması konuları, beceri eğitiminde Kırıkkale'nin şu an bulunduğu durum ve yapılması gerekenler üzerinde duruldu.

Mesleki ve teknik eğitimin Türkiye gibi iş gücü potansiyel yüksek bir ilke için kurtuluş anlamına geldiğini belirten Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, "Türkiye maalesef mesleki ve teknik eğitim çok talihsiz bir dönem geçirdi, geçmiş dönemlerde biraz da belki ideolojik kaygılarla. Bugün bizim yapmaya çalıştığımız şey hem o geçmişte kaybettiğimiz performansı, hızı, o iyi durumu telafi etmek ve çok daha üst noktaya çıkmak, o nedenle belki iki kat, üç kat emek verilmesi gayret sarf edilmesi gerekiyor. Bugün esnafı dolaştığımız zaman herkesin dilinde olan şey ara elemanın yetişmemesidir. Bu mesele Türkiye gibi hızla gelişen ülkelerde belki en son konuşulması gereken konularında başında geliyor ama maalesef biraz da geçmişten gelen yük dolayısıyla bugün bu durumdayız. Bu açığı çok hızlı bir şekilde telafi etmemiz lazım, ben özellikle bakanlığımızı bu işi alana inip bu işin muhataplarıyla konuşmayı gündemine aldığı için tebrik ediyorum" dedi.

"Mesleki eğitim memleket meselesi"

Mesleki eğitimin ülke için önem arz eden bir konu olduğunu dile getiren Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, "Bir ülkedeki istihdamın, üretimin, ekonominin en temel dayanaklarından birini mesleki eğitim oluşturmaktadır. Bu yüzden bakanlığımızca mesleki eğitim üzerine büyük ağırlık verilmiş, bu iş ciddi yatırımlar yapılmış, öğrenci sayısı da yüzde 50 seviyelerine getirilmiştir ki ilimizde bu oran yüzde 50'nin biraz daha üzerinde bulunmaktadır. Ancak sektörümüzden gelen şikayetlerde belli alanlarda hala sürmektedir. Çocuklar okuldan mezun olup geliyorlar ama tezgahın başına geçtiğinde ne yapacağını bilmiyorlar diyorlar, bu bir sorun olabilir ama bunun çözümü de sektörümüzün el uzatmasıyla olacak bir şey, çünkü biz okulda teorik olarak yine atölyelerimizde teorik olarak her şeyi göstermeye çalışıyoruz, bu anlamda çocukların yetiştiğine inanıyoruz fakat bunun tecrübeyle dönüşmesi için çocuğun bir makinenin, tezgahın başında çalışması lazım onun içinde staj yapması lazım ve bugün mesleki eğitimin en önemli sorunlarının başında staj konusu geliyor." ifadelerini kullandı.

Kırıkkale ilinde bugün toplam 26 mesleki eğitim veren kurum bulunuyor, liselerde öğrenim gören toplan öğrenci sayısına mesleki eğitim veren alanlarda öğrenim gören öğrencilerin oranı ise yüzde 54. Sektörde staj yapan öğrenci sayısında ise geçmiş döneme nazaran bir düşüş yaşandı. Toplantıda yaşanılan bu düşüsün sebepleri ile sıkıntılar üzerine yapılması gerekenler tartışıldı ve değerlendirildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Meb, Öğretmene Karşı Şiddet Davalarına Müdahil Olacak
Açıköğretim Fakültesi Final Sınavları İ̇çin Geri Sayım Başladı! 
Türkiye’de 20 Milyon Öğrenci İçin Yaz Tatili Başlıyor
KPSS Ön Lisans Başvuruları Başladı
Yüz Yüze Eğitim Ertelendi !