Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Doğa Kültür Köyünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Vali Yaşar Karadeniz, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi ve İl Millî Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ile birlikte Doğa Kültür Köyünde incelemelerde bulundu. Alanda bulunan yapıları tek tek gezerek yetkililerden bilgiler alan Vali Karadeniz, Doğa Kültür Köyünün sadece konaklama ya da kafeterya bölümünün değil bir açık hava müzesi olarak hayata geçirilmesi konusunda çalışmalara başlanması gerektiğini ifade ederek, yurt dışında yapılmış bu tür örneklerin olduğunu ve çok ilgi çektiğini kaydetti.
Açık hava müzesinde olması gerekenlere örnek olarak daha girişinden itibaren interaktif bir müze anlayışının ziyaretçileri karşılaması gerektiğini belirten Vali Karadeniz, "Yazılı ve görsel bilgilendirme, hediyelik eşya bölümü, burada yeniden yapılan evlerin Kastamonu'ya ait çeşitli yapılarda o günlerin yaşantısını canlandırılması oldukça bilgilendirici olacaktır" dedi.
Sadece kültürün değil doğanın da ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayan Vali Karadeniz, burada kurulacak bir bölümde Kastamonu'nun doğal yaşantısına ait endemik bitki ve hayvanların tanıtımlarının yapılabileceğini kaydetti.
Vali Karadeniz, "Bunun için bu konularda uzmanlaşmış kişilerden bir komisyon oluşturarak neler yapılması konusunda çalışma yapılması gerekiyor. Hem otel konukları hem de günü birlik kullanıcılar için farklı aktiviteler gerekiyor. Dağ bisikleti parkurları oluşturulabilir. Burada yapılan tüm düzenlemelerde tarihi dokunun korunması gerekiyor" diye konuştu.
Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ise, Doğa Kültür Köyünün otel ve lokantasının Nisan ayında açılması konusunda yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirterek, bu konuda İl Özel İdaresi yetkilileriyle birlikte çalıştıklarını söyledi.
Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yardımcısı Nida Sinsi de, Doğa Kültür Köyü Projesinin 13 Mart 2007 tarihinde Kastamonu'da ve yakın çevresinde sürdürülebilir kültürel turizmin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Merkez Budamış Köyü üzerinde 80 bin metrekarelik alanda ve şehir merkezine 12 kilometre mesafede yapımı planlanan bir açık hava müzesi hüviyeti taşıyan proje olduğunu söyleyerek, "Türünün tek örneği olarak çevre ilçelerdeki ayakta kalmış ahşap yapıların yerinden alınıp ya da aynı planda bu mekânda inşa edilerek turizme sunulması, ilin mimari yapı kültürünü ve doğal tabiat varlıklarını temsil etmesi, kentin turizm ekonomisine ivme kazandırması hedeflendi" diye konuştu.
Çeşitli sıkıntılardan dolayı faaliyete geçirilemeyen tesis ile ilgili olarak 2010 yılında çalışmalara tekrar başlanıldığını aktaran Sinsi, "Arsa problemi çözülerek 80 dönüm hazine arazisi İl Özel İdaresine kazandırılmıştır. İçerisinde İnebolu Evi, Tosya Bağ Evi, Serender, Cide Ahşap Cami, Kuleli Konak, Bezirhane, Su Değirmeni, Daday ahır ve ağıl, ambar, el sanatları evi, restoran binası, otel ile süs göleti profesyonel futbol kulüplerinin kullanımına yönelik olarak standart ölçülerde futbol sahasının bulunduğu alan Kasım 2015 tarihi itibari ile İl Milli Eğitim Müdürlüğüne 10 yıllığına kiralanmıştır. Bu güzide eserin ekonomiye kazandırılması adına büyük çaba gösteren başta Genel Sekreterimiz Tahir Zafer Karahasan olmak üzere kurumumuz üzerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
İHA