Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer'in, merkezi eğitim için bina desteği talebini karşılıksız bırakmadı. Vali Su, "Kamuya ait kullanılmayan binaların tespiti için çalışma başlatıyorum. Bu çalışmanın tamamlanması sonrası sizlere hitap edecek bir hizmet binasını inşallah kazandırırız" dedi.
Vali Su, Mersin ESOB Başkanı Dinçer'e iade-i ziyarette bulundu. Birlik binası önünde Başkan Dinçer ve Yönetim Kurulu Üyelerince karşılanan Vali Su, daha sonra makama geçti. Ziyarette Vali Su'ya birlikle ilgili bilgi veren Dinçer, Mersin'de 70 meslek odası ile 65 bin esnaf ve sanatkarlara üyelik ve mesleki eğitim alanlarında hizmet verdiklerini ifade etti. Mersin'de bilinçsizce açılan işyerleri nedeniyle yılda 5 bin esnafın kepenk kapattığını vurgulayan Dinçer, birlik bünyesinde kurulu METEM'de 1997'den günümüze 10 bin kişiye eğitim vererek başta Serbest Bölge olmak üzere piyasanın ara eleman ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.
Dinçer'den bina talebi
METEM'in bulunduğu binanın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ait olduğunu ve en kısa süre içerisinde ilgili kuruma teslim edileceğini kaydeden Dinçer, "Bizler kapanan işyeri sayısının azalması ve piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda işyeri açılması amacıyla hem eğitim hem danışmanlık hizmeti verecek bir eğitim ve danışmanlık binasına ihtiyaç duyuyoruz. Bu merkezin içerisinde Valilik temsilciliği, Milli Eğitim, İŞ-KUR, KOSGEB de bulunmalı. Bugün bir işyeri açmanın maliyeti 50 bin lira. Kapanan her işyeri mili servetin çöpe gitmesine neden olurken, işsizler ordusun artmasına zemin hazırlıyor. Mili servetin çöpe gitmemesi ve kepenklerin kapanmaması için bu ihtiyacımızın karşılanması amacıyla desteğinizi bekliyoruz" dedi.
Esnaf ve sanatkar teşkilatının devletine, milletine, bayrağına bağlı, devletine karşı her türlü yasal sorumluluğunu yerine getiren bir kesim olduğunun altını çizen Dinçer, "Esnafın kazancı dar. Son yıllarda sayıları artan AVM'lerin yanı sıra mahalle aralarına kadar giren zincir marketler esnafımızı bitirme noktasına getirdi. Bu zincir marketler için bir kural konulmalı, mahalle aralarına açılmasına izin verilmemeli, metrekare zorunluluğu getirilmeli. Bunun yanı sıra ülkelerindeki savaştan kaçarak ilimize gelen Suriyeli göçmenlerin de yasa tanımadan açtıkları işyerleri esnafımıza büyük zarar vermekte. Bunlar işyeri açsın ama bize getirilen her türlü yasal prosedürler onlar içinde uygulanmalı" diye konuştu.
Vali Su'dan bina desteği
Vali Su ise esnaf ve sanatkarlara eğitim ve danışmanlık hizmeti vermenin ve piyasanın ihtiyaç duyduğu ara elemanın yetiştirilmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Kamuya ait kullanılmayan binaların tespiti için çalışma başlatıyorum. Bu çalışmanın tamamlanması sonrası sizlere hitap edecek bir hizmet binasını inşallah kazandırırız" diye konuştu.
Büyük AVM'lerin bir yaşam merkezi olarak hizmet vermesinden dolayı insanlara cazip geldiğini belirten Su, "İnsanlar soğuktan, sıcaktan korunmak amaçlı bu merkezlere geliyor. Diğer taraftan evinin ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Yine AVM'lerin içerisinde gıdadan giyime, elektronik eşyadan sinemaya kadar her şey mevcut. Şehir merkezindeki esnafın korunması amacıyla bunların şehir dışında olması gerektiğine inanıyorum. Ama bence olması gereken mevcut esnafı bu yaşam tarzına nasıl uydururuz, esnafı değişime dönüşüme nasıl kazandırırız onun çalışması yapılmalı" ifadelerini kullandı.
Kente geldiğinde Mersin'in kesme gülde Türkiye ikincisi, süs bitkileri yetiştiriciliğinde ise Türkiye birincisi olduğunu öğrendiğini kaydeden Su, "Bunlar güzel şeyler. Bizlere düşen; gayret edip çok çalışmak, üretmek, kentimizi kalkındırmak, ülkemizin gelişimine katkı sunmak. Bu amaç doğrultusunda yorulmadan, dinlenmeden iyi niyetle çalışmalıyız" şeklinde konuştu.
Vali Su, ziyaret sonrası Dinçer ile birlikte çevre esnafını ziyaret ederek, esnafa hayırlı işler ve bereketli kazançlar diledi.
İHA