Vali Zülkif Dağlı; “Hayati Bir Görev”

Vali Zülkif Dağlı 12 Kasım Düzce depreminin 17. Yılı nedeniyle yaptığı açıklamada "Kurumlarımızın ve sivil toplumun gayretleriyle insanlarımızın...

Vali Zülkif Dağlı 12 Kasım Düzce depreminin 17. Yılı nedeniyle yaptığı açıklamada "Kurumlarımızın ve sivil toplumun gayretleriyle insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve ilimizdeki tüm bina stoğunun depreme dayanıklı hale getirilmesi hepimize düşen hayati bir görevdir" dedi.

12 Kasım Düzce Depreminin 17. Yılı nedeniyle Vali Zülkif Dağlı bir mesaj yayınladı.

Vali Dağlı mesajında "Bundan 17 yıl önce meydana gelen, yüzlerce insanımızın ölümüne ve binlerce insanımızın yaralanmasına yol açan 12 Kasım Düzce Depremi vatandaşlarımızın yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak ilimiz tarihindeki yerini almıştır. Bu depremin bir kez daha derin bir hüznünü ve acısını yüreklerimizde yaşıyoruz" dedi.

980 kişi hayatını kaybetti 3 bin 836 kişi yaralandı

Vali Dağlı iki depremi yaşamış Düzce'de 12 Kasım 1999 depreminde 710 kişinin hayatını kaybettiğini 2 bin 679 kişinin ise yaralandığını belirterek "17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde ilimiz genelinde 980 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 3836 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu büyük felakette kaybettiğimiz hemşerilerimizin acısı hala yüreğimizde sıcaklığını korumaktadır. Devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi, bu felaketten sonra da, birlik ve beraberlik halinde hareket etmiş, yaraların sarılması ve yeniden yapılanma çalışmaları için olağanüstü bir gayret göstermiştir" dedi.

16 bin 666 konut 3 bin 837 iş yeri zarar gördü

Vali Zülkif Dağlı yaşanan acı felaketin ardından Düzce'de 16 bin 666 konut 3 bin 837 iş yerinin ağır hasar görerek yıkılmasına rağmen özel sektörün yaptıkları hariç kamu eliyle 16 binin üzerinde konut ve bunun yanında iş yerleri yapıldığını ifade ederek "Yapılan yatırımlarla, hizmetlerle devam eden projelerle Düzce ilimizin çehresi değişmiştir. Depremler her zaman olacaktır. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Önemli olan bu depremlerde kayıplarımızı en aza indirmek için depremlere hazırlıklı olmalı ve içinde yaşadığımız binalarımızı buna göre yapılandırmalıyız. İnsanları öldürenin deprem değil; sağlıksız yapılan binalar olduğunu, binaların yapımında depremi mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Doğal afetlerde koordinasyonun, kurtarma çalışmalarının ne derece önemli olduğu da önemli bir husustur" dedi.

"Afet öncesinde alınan önlemlerin hayat kurtardığını unutmamalıyız" diyen Vali Dağlı açıklamasına şöyle devam etti; "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince teknik yönden Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlar tarafından Düzce'de bugüne kadar 298 riskli bina tespit yapılmıştır. Bunlardan 276 adedi yıkılmış olup 22 adedinin yasal yıkım süreçleri devam etmektedir. Bu kanun kapsamında bugüne kadar kira ve taşınma yardımı olarak 416 bin 222 TL ödeme yapılmıştır. Anlaşmalı bankalardan da 1 milyon 655 bin TL kredi kullandırılmıştır. Düzce İlimizde 4 bin 330 vatandaşımıza 50 bin 850 öğrenci ve öğretmenlerimize afetlerde doğru davranış şekillerini gösterilerek bilgilendirilmiştir. Afet öncesinde alınan önlemlerin hayat kurtardığını unutmamalıyız. Depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almalıyız. Devletimiz tarafından desteklenen kentsel dönüşüm uygulaması da bunun için önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Kurumlarımızın ve sivil toplumun gayretleriyle insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve ilimizdeki tüm bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi hepimize düşen hayati bir görevdir. 12 Kasım Depreminin yıl dönümünde güzel ilimizin ve tüm ülkemizin bir daha böyle afetlerle karşılaşmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.