Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, maceraperest doğaseverleri bekliyor.
Yüksek şelaleleri ve derin sularıyla zorlu parkurları bulunan Pınarbaşı Valla Kanyonu, maceraperestleri bekliyor. Adrenalinin sonuna kadar yaşandığı ve 13 kilometrelik sürpriz zorlu parkurların bulunduğu kanyon, azami üç günlük geçiş süresi boyunca kamp ve doğayla baş başa kalma imkanı sunuyor. Doğayla baş başa bir gezintinin yapıldığı Valla Kanyonu, ayrıca doğa fotoğrafçılarına sunduğu manzarayla da büyük beğeni topluyor. Çok az sayıda kişinin geçebildiği Pınarbaşı Valla Kanyonu, 800 metreyi bulan yüksek kayalar nedeniyle de büyük heyecan oluşturuyor.
Yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı haline gelen Pınarbaşı Valla Kanyonu, turistlere manzarayı seyretme imkanı da sunuyor. Pınarbaşı Kaymakamlığı tarafından kanyonun zirve noktasına yapılan seyir terası, özellikle hafta sonu yerli turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Ailesiyle birlikte gezinti yapmak için Pınarbaşı'na gelen vatandaşlar, Valla Kanyonu'na da giderek seyir tepesinden kanyonu izleyebiliyor.
"Doğa fotoğrafçıları için Valla Kanyonu alternatif bir mekan"
Valla Kanyonu'nu fotoğraflamak için Pınarbaşı ilçesine gelen doğa fotoğrafçısı Cebrail Keleş, Kastamonu'nun en önemli turizm noktalarından birisi olan Pınarbaşı Valla Kanyonu'nun 13 kilometrelik geçişi oldukça zor bir parkura sahip olduğunu belirterek, "Kesinlikle rehbersiz ve donanımsız girmek kanyona yasak ve tehlikelidir. Bunun için gerekli eğitimi almadıysanız, herhangi bir şekilde geçiş için donanımınız yoksa Valla Kanyonu'na girmeniz ve parkurda herhangi bir şekilde ilerlemeniz mümkün değildir. Kanyonda zaman zaman izinsiz girildiği için kaybolma olayları yaşanmaktadır. Buna mahal vermemek için Valiliğin, Kaymakamlığın direktiflerine ve yönetmeliklerine lütfen uyulsun" dedi.
Valla Kanyonu'nda insanın doğayla baş başa kaldığını ve dünyanın en unutulmaz anlarından birisini yaşadığını söyleyen Keleş, "Bunu çok az kişi şuanda yaşamış ve kanyonu geçmiştir. 13 kilometrelik kanyonu geçebilen sayısı çok azdır" diye konuştu.
Son yıllarda artık turizmin doğa turizmine doğru yöneldiğini belirten Keleş, "Günümüzde turizm, deniz, kum ve güneşten ziyade artık doğa turizmine yönelmektedir. Bunun da en güzel örneklerini Pınarbaşı'nda bulunan Ilıca bölgesinde görebilir, yaşayabilirsiniz. Her mevsimde her an yaşanabilecek her türlü aktiviteniz vardır. Tüm doğaseverleri, özellikle fotoğrafçıları doğa fotoğrafı çekmeleri için yer arayanlara alternatif bir mekan olarak önerimdir. Herkesi bekleriz" şeklinde konuştu.
"Valla Kanyonu'na yurt dışından bile ziyaretçi geliyor"
Pınarbaşı'na bağlı Muratbaşı köyünde bulunan Valla Kanyonu'na yurt dışından bile ziyaretçilerin geldiğini ifade eden Muratbaşı Köyü Muhtarı Sefer Mildan ise, "İki tane çayın birleştiği noktadan itibaren Cide'ye kadar akan ve dünyanın 2'inci büyük kanyonunu oluşturan bir kanyondur burası. Bu kanyondan profesyonel dağcılar geçebilmektedir. Bizim gibi profesyonel olmayanlar bu kanyondan geçemiyor. Fakat kanyonun en zirvesinde ve görme noktasında yürüyüş parkuru var. Bu yürüyüş parkuruna herkesin gelmesi ve kanyonu izleyebilmesi mümkün. Zaten Küre Dağları, Karadeniz'in eşsiz güzellikteki doğa harikasıdır. Küre Dağları, güzel manzaralara ve dağlara sahiptir" ifadelerini kullandı.
Valla Kanyonu'na yerli ve yabancı turistlerin rağbet gösterdiğine dikkat çeken Mildan, şöyle konuştu:
"Hafta sonları bilhassa yerli turistler Valla Kanyonu'nu ziyaret ediyor. Valla Kanyonu'nu yurt dışından görmeye gelenler de oluyor, ayrıca kanyona yakın bölgede kamp kurmak isteyenler de oluyor. Ayrıca Pınarbaşı'ndan Cide'de Karadeniz'le birleştiği noktaya kadar olan 13 kilometrelik kısmı kanyondan geçmek için ziyaret eden gruplar oluyor. Valla Kanyonu zorlu bir parkur. Kanyonun içerisinde yüksek şelaleler bulunuyor. Ayrıca bazı noktalarda suyun derinliği artıyor. Azami üç günde kanyonu geçebiliyorsunuz."
İHA